Blocuri operatorii moderne la Spitalul Judeţean Craiova

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, vicepreşedintele Cristinel Iovan şi managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, au vizitat sălile de operaţie după finalizarea lucrărilor de reabilitare.


La trei dintre etajele celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia s-au finalizat lucrările de reabilitare a sălilor de operaţii. Acestea se ridică acum la standarde europene, iar spitalul aşteaptă finanţare de la minister pentru a achiziţiona şi aparatură de ultimă generaţie. Pentru dotarea unui bloc operator s-au primit deja banii.

Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova se vor opera de acum înainte în condiţii deosebite. Blocurile operatorii de la etajele 4 (ORL), 7 (ginecologie, urologie, chirurgie II) şi 9 (chirurgie şi ortopedie pediatrică) se ridică la standarde europene, după ce prima etapă a proiectului de 1,3 milioane de lei demarat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj s-a încheiat. „Aşa cum am promis acum câteva luni, când am vizitat sălile de operaţie de aici, neschimbate de mai bine de 30 de ani, prin implicare şi alocare de fonduri am reuşit să reabilităm blocurile operatorii ale spitalului, iar astăzi (ieri - n.r.) suntem în faţa lucrărilor terminate pe trei etaje. În total vor fi reabilitate 24 de săli de operaţie şi 76 de încăperi, dar lucrările sunt împărţite în trei loturi, pentru a nu bulversa activitatea spitalului“, a anunţat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. 
După ce blocurile operatorii proaspăt renovate vor fi igienizate, intervenţiile chirurgicale se vor muta aici, pentru a se elibera şi sălile de operaţii de la etajele 5 şi 6, care vor intra, de asemenea, în proces de reabilitare, în cadrul aceluiaşi proiect finanţat de consiliul judeţean. „Au mai apărut şi alte elemente, care vor face obiectul unui nou lot de lucrări, pe care îl vom face ulterior. Plus că mai sunt şi sălile reabilitate deja din alte surse, din sponsorizări, şi ar fi de dorit să le abordăm pe toate“, a mai spus Ion Prioteasa. „Noi facem reabilitare, uşi, ferestre, pereţi, dar utilarea sălilor este în sarcina Ministerului Sănătăţii. De aceea l-am invitat pe ministru la Craiova, ca să-l facem să se implice cât mai mult alături de noi. Bombardăm Ministerul Sănătăţii cu tot felul de invitaţii, de adrese, ca să vină alături de noi, pentru că este nevoie de o cât mai bună implicare pentru ca spitalul acesta să fie adus acolo unde trebuie“, a adăugat preşedintele CJ Dolj. 
În noile săli de operaţie s-a schimbat sistemul de acces, el făcându-se pe uşi care sunt deschise automat, fără ca medicul să mai pună mâna pe ele şi apoi pe instrumentar şi pacient. Nu mai există gresie şi faianţă, „pentru că sistemul sanitar modern nu o mai acceptă, având în vedere că toate îmbinările sunt surse de germeni şi microbi“, iar pe jos s-a montat un linoleum special, „pe care se poate face o cât mai bună dezinfecţie“.

Reabilitarea impune şi aparatură modernă 

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, a anunţat, la rândul său, că după această reabilitare va urma achiziţionarea de aparatură medicală performantă care să fie montată în noile blocuri operatorii. Bani pentru dotarea unei săli de operaţii cu aparatură de înaltă performanţă au fost obţinuţi de la minister, dar spitalul are peste 30 de astfel de săli. „Blocurile operatorii reabilitate în timp record arată bine şi respectă condiţiile tehnice şi sanitare impuse de standardele europene. Acum să aducem şi aparatura medicală necesară. De la minister ni s-a aprobat o finanţare substanţială pentru una din secţiile de chirurgie de la etajul 7. Vom avea truse speciale de electroterapie, masă de operaţie modernă, lămpi şi alitice, un sistem de compresie venoasă de tratament al trombozei“, a precizat dr. Florin Petrescu. 
„A fost o investiţie complicată, pentru că, dacă nu era gestionată bine, ar fi creat tensiuni între spital, consiliul judeţean şi pacienţi. Acum investiţiile trebuie să atragă şi alte investiţii şi este bine că la spital vin bani din trei părţi, de la bugetul consiliului judeţean, de la minister şi din fonduri europene. Este îmbinarea perfectă“, a spus şi vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan. 

Spital anvelopat şi clinică pentru operaţiile pe cord

Autorităţile judeţene au mai anunţat că intenţionează că aloce cât mai mulţi bani pentru sănătate şi că, pe lângă reabilitarea blocurilor operatorii şi renovarea lifturilor, proiecte aflate în derulare, în plan mai sunt şi alte investiţii. „Nu ne putem aştepta la lucruri extraordinare de la Bucureşti, indiferent de la cine, aşa că trebuie să ne implicăm cât putem de mult. Ne vom obliga să anvelopăm acest spital şi ne vom ocupa şi de fiecare etaj, de fiecare salon, pentru a le face să arate aşa cum sunt acum blocurile operatorii. În maximum trei ani, Spitalul Judeţean va arăta altfel, pentru că dacă nu-l facem noi, nu-l va mai face nimeni“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. 
Acesta a menţionat că vor fi amenajate şi părculeţele din faţa şi din spatele spitalului, iar în cel din faţă se va construi o clinică pentru operaţiile pe cord. „În spaţiul liber din faţa spitalului, în acest părculeţ, peste un an va fi o clinică pe parte de urgenţă, în care se vor putea face operaţiile pe cord. Acum, cazurile mai dificile sunt trimise la Bucureşti sau la Timişoara şi asta nu pentru că oamenii de la noi n-ar fi în stare să facă acest lucru“, a spus Prioteasa.

Ambulatoriul, în plin şantier

În paralel cu lucrările de reabilitare a blocurilor operatorii, la Spitalul Judeţean se munceşte şi la renovarea Policlinicii, în cadrul unui proiect cu fonduri europene atras tot de consiliul judeţean, a cărui valoare depăşeşte opt milioane de euro. Lucrările sunt executate în proporţie de 30 la sută şi vizează pe lângă consolidare şi modernizare şi dotarea cabinetelor cu aparatură la standarde europene. 
„Este o lucrare sub exploatare şi e greu să lucrezi cu oameni existenţi la faţa locului, pe care să-i tot muţi în timp ce noi dărâmăm şi consolidăm stâlpi“, a spus managerul spitalului. Dr. Florin Petrescu a mai precizat că se lucrează acum pe componenta pediatrie şi că se va face în aşa fel încât circuitele de copii şi adulţi să nu se mai intersecteze, în Policlinică urmând să existe intrări separate.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.