Teledetecţia s-a încheiat: 2.655 de doljeni au fost verificaţi prin satelit

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
În Dolj, circa 5% din fermierii care au despus cereri pentru schema de sprijin pe suprafaţă au fost controlaţi prin teledetecţie în acest an. Până la 1 octombrie, APIA Dolj oferă sprijin fermierilor verificaţi, printr-o acţiune de “follow-up”, ce presupune întâlniri cu aceştia, în vederea corectării neconformităţilor din declaraţii, acolo unde este cazul.

În Dolj, eşantionul selectat pentru verificarea conformităţii declaraţiilor privind suprafeţele pentru care s-a solicitat sprijinului pe suprafaţă a cuprins 2.655 de fermieri, adică circa 5% din totalul celor 54.000 care au depus cereri în Campania SAPS 2012. Printre cei peste 2.500 de agricultori controlaţi s-au numărat şi 20 mari fermieri. Odată finalizată verificarea prin satelit de către firmele însărcinate în acest sens, APIA Dolj a demarat acţiunea de follow-up la nivelul celor 20 de localităţi unde sunt localizate parcelele.

Campanie în sprijinul beneficiarilor

Mai exact, “13 echipe formate din angajaţi APIA, se deplasează în teren pentru a avea întâlniri cu fermierii implicaţi, astfel încât neconformităţile depistate în declaraţiile privind suprafeţele să fie rezolvate”, după cum explică directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Dolj, Emil Călugăru. Acesta spune că prezenţa fermierilor la aceste întâlniri este foarte importantă, în condiţiile în care eventualele greşeli pe care le-au făcut în cererea de sprijin pot fi îndreptate. “La fel de important este ca aceste întâlniri cu fermierii să se finalizeze în cursul acestei luni, pentru ca statul român să-şi poată onora obligaţia faţă de Comisia Europeană, respectiv să poată plăti avansul începând cu 16 octombrie, conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 766 din august 2012, care prevede plata unui avans de 50% pentru statele membre”, adaugă Emil Călugăru..

Apel către autorităţile locale

APIA Dolj a transmis către autorităţile locale din cele 20 de comune în care se găsesc fermierii controlaţi prin teledetecţie adrese prin care se solicită sprijinul primăriilor, în vederea organizării eficiente a întâlnirilor cu fermierii. “Noi dorim ca aceştia să fie anunţaţi cât mai rapid, să le putem înmâna solicitările de clarificare şi să se prezinte fie la primărie ori, după caz, la centrul local APIA, unde angajaţii au la dispoziţie logistica necesară pentru aceste întâlniri. Astfel, se vor putea corecta, pe cât posibil, erorile care s-au declarat în cererile de sprijin”, explică şeful APIA Dolj.

Erori la declararea suprafeţelor şi culturilor

Potrivit sursei citate, din rapoartele de control reiese că fermierii doljeni au neconcordanţe privind declararea în plus sau în minus a suprafeţelor şi diferenţe de cultură. “Unele dintre erori se pot corecta fără penalizarea fermierului, altele sunt erori penalizabile. Spre exemplu, o identificare eronată, în cu totul alt bloc parcelar, va presupune o penalizare. La fel o cultură declarată, dar care nu a fost înfiinţată. Toate aceste erori sunt constatate pe imaginile satelitare, pe hărţi color. Fiecare cultură are un cod şi o culoare şi, în faţa imaginii, nu poţi să negi realitatea. Cel mult poţi să corectezi. Tocmai de aceea, repet, este importantă prezenţa fermierilor la clarificări, pentru că se mai pot îndrepta unele dintre erori. Sperăm ca la 1 octombrie a.c. să finalizăm procesul de follow-up, să avem în această perioadă un flux masiv de fermieri care să participe la întâlniri, pentru ca apoi să rămână numai cazurile punctuale”, precizează conducerea APIA Dolj.

Fermierii care nu răspund solicitării nu primesc avansul de 50%

În cazul în care fermierul nu se va prezenta la întâlnirea cu angajaţii APIA anunţată în prealabil prin notificarea transmisă primăriei, de bază va rămâne raportul de teledetecţie întocmit iniţial, care nu întotdeauna este cel mai avantajos pentru fermier. “Interesul lor şi al nostru este ca ei să primească toţi banii pe care îi solicită şi erorile pe care le constatăm să fie minime. Pentru cei care nu se prezintă la clarificări, avansul nu va putea fi virat în conturi”, atrage atenţia reprezentantul Agenţiei Judeţene de Plăţi.

Emil Călugăru, director APIA Dolj:

“Dacă într-o cere de sprijin eroarea este de până în 3%, se reţine acelaşi procent din bani. Între 3 şi 20%, procentul de penalizare se dublează, iar între 20 şi 50% se respinge schema de sprijin pentru anul în curs, iar dacă declaraţia are diferenţe mai mari de 50%, atunci vorbim de o sancţiune multianuală. Asta înseamnă că sprijinul pe care fermierul ar fi trebuit să-l primească în acest an, şi pe care oricum nu-l va primi, se va recupera în următorii trei ani. De exemplu, dacă anul acesta a solicitat sprijin pentru 10 ha de teren cultivat, care însumează 1.700 de euro, anul acesta nu va primi nici un ban, iar cei 1.700 de euro se vor recupera în următorii trei ani”.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.