Peste 10 copii abandonați în fiecare lună în județul Dolj

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Numărul copiilor abandonați continuă să crească, studiile arată că din anul 2009 în fiecare lună peste 10 copii sunt părăsiți de părinți. Acest fenomen alături de alte fenomene sociale a început să crească foarte mult încă din anul 2008, în aceea perioadă raportul dintre intrările în sistemul asistenței sociale și ieșiri era unul în favoarea ieşirilor, pe parcursul anilor situaţia s-a inversat.
Cauza pe care o regăsim în peste 60% din cazurile de abandon este lipsa resurselor financiare, alături de aceasta mai intervin multe alte motive, de la sarcini nedorite până la refuzul familiei de a primi cuplul mamă-copil sau nașterea unor copii cu handicap sau alte probleme de sănătate. În județul Dolj, în care jumătate din populație trăiește în mediul rural și cealaltă jumătate în mediul urban, problematica abandonului este echilibrată. Perioada toamnă-iarnă este una dintre cele mai aglomerate pentru Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj. Directorul general al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, Florin Stancu, susţine că în sistem sunt anul acesta, până în acest moment, peste 100 de copii abandonați și se așteaptă ca în perioada de iarnă numărul lor să crească vertiginos. „Este o diferență a ratei abandonului pe anotimpuri, în perioada primăvară-vară aceste fenomente se temperează iar în anotimpurile mai reci, toamna și iarna devin, mai acute. Această diferențiere este înțeleasă deoarece în sezonul rece nevoile unui copil cresc și neidentificându-se o soluție se ajunge la abandon”, a declarat Florin Stancu, director Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj. Acesta a prezentat o problemă specială din ultima perioadă și anume aceea a copiilor nou-născuți, aceștia fiind cei mai mulți dintre cei aflați în situația abandonului. ”În perioada 0-2 ani, copiii trebuie plasați exclusiv la asistenți maternali profesioniști. Acest lucru este dificil și ne încurcă pentru că din nevoia de 250 de asistenți maternali profesioniști la serviciu sunt doar 64, aceștia au grijă de peste 350 de copii, un alt lucru care ne împiedică cu atât mai mult este faptul că posturile vacante sunt blocate. Este foarte greu să mai găsim soluții pentru cazurile care urmează să apară în perioada de iarnă”, a spus directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Părinți decăzuți din drepturi şi copiii daţi în plasament

Situația copiilor abandonați este accentuată de cea a copiilor abuzați. În aceste cazuri, părinții sunt decăzuți din drepturi de instanța competentă și ajung tot în grija Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Etapele procesului intrării în sistemul de asistență socială și protecție a copilului sunt următoarele: copilul care este abandonat este preluat de Direcția de Protecție a Copilului și se încearcă apoi să i se găsească familia naturală. Urmează un proces de consiliere și dacă reintegrarea în familie nu este posibilă se încearcă o reintegrare în familia extinsă, rude până la gradul 4. În situațiile în care nici aici nu se găsește un suport, copiii rămân în serviciile direcției, la un asistent maternal sau în centre de plasament, până la identificarea unei soluții pe termen lung, adopție, sau au o rezidență îndelungată în serviciile de plasament până la vârsta majoratului.

Asistenți maternali deveniți părinți

Directorul Direcției de Asistență Socială, Florin Stancu, susţine că au existat cazuri în care asistenții maternali au adoptat copii pe care îi aveau în grijă. ”Din păcate, pentru că noi trebuie să plasăm copiii cu vârsta mai mică de doi ani exclusiv la asistenți maternali profesionști, suntem nevoiți, ca să reușim să îi plasăm pe cei sub doi ani, să îi luăm pe cei de peste doi ani de la asistenții maternali și să îi plasăm în centre. Acest lucru crează probleme cu asistenții maternali care se atașează de copii și unii chiar renunță la acest serviciu, dar se crează dificultăți și pentru copii, aceștia având de cele mai multe ori nevoie de consiliere”, a mai spus Florin Stancu.

”Suntem o instituție care tratează efectele nu cauzele”

Deși în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj s-au desfășurat numeroase campanii de sensibilizare și conștientizare a fenomenului abandonului, problema este una economică și socială iar efectele ei nu pot fi îndepărtate în acest mod. ”Direcția pe care o reprezint a desfășurat campanii de conștientizare a acestui fenomen, vorbesc aici despre campanii media, discuții și protocoale cu alte instituții și autorități locale și județene, dar noi suntem o instituție care tratează efectele acestor fenomene și care nu are competență în a interveni asupra cauzei. La peste 60% din cazuri, cauza este sărăcia, ar trebui făcut ceva pentru creșterea nivelui de trai al societății în ansamblul său, dezvltarea sistemului de protecție nefiind o soluție decât atunci când se ajunge deja în etapa în care este nevoie de noi”, a adăugat Florin Stancu, director Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.
Sursa: lupamea.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.