DEZBATERE: Podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin trebuie să aibă un nume

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

În luna mai a acestui an urmează să fie inaugurat al doilea pos peste Dunăre care face legătură între România şi Bulgaria. Oficialii celor două state au anunţat la finele anului trecut că în Bulgaria va fi înfiinţată compania care se va ocupa cu administrarea acestuia, iar încasările ar urma să fie împărţite de cele două state.

Potrivit purtătorului de cuvânt al proiectului,  Sonia Maciorska, citat de Agerpres, podul peste Dunăre, între Calafat şi Vidin, trebuie să aibă un nume şi nu un număr. Maciorska a trimis astăzi agenţiei de presă o scrisoare deschisă prin care îndeamnă autorităţile române şi bulgare să se gândească la un nume pentru acest pod.

'Fac această propunere nu în calitatea mea de purtător de cuvânt, ci în calitatea mea de cetăţean al oraşului Vidin', a declarat Sonia Maciorska. 'Eu propun numele castrului roman Bononia, dar nu ţin neapărat să fie ales acest nume, ci mai degrabă să provoc o discuţie publică în România şi în Bulgaria', a adăugat ea. Întrebată când se aşteaptă să fie inaugurat oficial podul, Sonia Maciorska a apreciat că nu poate să precizeze o dată concretă, dar că se vehiculează că ceremonia va avea loc în mai 2013.


Publicăm integral conţinutul scrisorii deschise:

'Toate obiectivele importante din lume au câte un nume. Podurile, mai mari sau mai mici, de asemenea. Podul combinat rutier şi de cale ferată în curs de construcţie între România şi Bulgaria la Calafat-Vidin merită, de asemenea, să aibă propriul nume, care să amintească generaţiilor prezente şi viitoare de gloria şi măreţia acestui ţinut.
Cel mai însemnat obiectiv istoric din zona Calafat-Vidin este cetatea 'Baba Vida', ale cărei origini datează de mai mult de 2.000 de ani. Cetate înălţată pe temeliile castrului roman 'Bononia', care se afla în acest loc, construit în scop defensiv - să oprească năvălirile barbare pe valea râului Timoc.
Noul pod dintre Calafat şi Vidin va fi un simbol modern al statorniciei şi apartenenţei europene a regiunii noastre, care a făcut faţă vremurilor şi şi-a păstrat înfăţişarea până în zilele de azi. Podul ar putea purta cu demnitate numele de 'Podul Bononia' (Bononia most - BG).
Numele latin al podului va aminti şi de o altă realizare istorică remarcabilă, care datează din perioada anilor 103-105, când împăratul Marcus Ulpius Traianus construieşte peste Dunăre podul de piatră lung de un kilometru de la Turnu Severin, lângă aşa-numitele Porţi de Fier, şi când provincia Dacia este alipită Imperiului Roman - Podul lui Traian fiind opera marelui arhitect al împăratului Traian, sirianul Apolodor din Damasc. Ca un reper indirect al legăturii cu vremurile de acum 1907 ani se poate aminti şi faptul că împăratul Traian însuşi e născut aproape de Sevilia, pe teritoriul Spaniei de azi. Ţară din care vin atât proiectantul podului de la Calafat-Vidin - inginerul Antonio Martinez Cutillas, cât şi constructorul FCC Construccion. 'Bononia Bridge', pe lângă rezonanţa istorică, are şi una fonetică proprie. Numele se scrie la fel de bine, atât cu caractere latine, cât şi chirilice, precum şi în arabă, ebraică, hindi, chineză, japoneză, ş.a. Ceea ce permite transcrierea lui exactă în multe limbi, fără să apară confuzii sau neclarităţi'.

Chiar dacă proiectul de construire a unui pod în zona Calafat-Vidin datează din anul 1925, abia în anul 2000 s-a semnat un acord între România şi Bulgaria pe această temă. Au mai trebuit încă şapte ani ca lucrarea să fie începută. În 30 ianuarie 2007, proiectul i-a fost atribuit constructorului spaniol FCC Construccion, într-un contract în valoare de aproape 100 mil. euro. Costul total al lucrării este stabilit la 236 mil. euro, bani proveniţi de la Uniunea Europeană (prin programul ISPA), Banca Europeană de Investiţii, Germania prin Kreditanstalt fuer Wiederaufbau, Guvernul Franţei şi bugetele de stat ale României şi Bulgariei.

niţial, construcţiile la pod trebuiau finalizate în 2010, ulterior termenul a fost prelungit până în toamna acestui an şi din nou amânat până la primăvară.
Podul dintre Calafat şi Vidin este al treilea din ultimii 2.000 de ani care face legătura peste Dunăre între România şi Bulgaria. Proiectul este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă orașul german Dresda de orașul Istanbul din Turcia.

Conform proiectului, lungimea totală a căii rutiere a fost stabilită la 1,4 kilometri, iar a liniei ferate la 2,4 kilometri. La terminare, podul ar urma să aibă două benzi de circulație în fiecare direcție și o linie de cale ferată. Podul are o lungime de 1.971 de metri şi o lăţime de 31 de metri. Se estimează un trafic zilnic de 8.400 de vehicule şi 30 de trenuri.

Votează pe Facebook ce nume crezi că ar trebui să poarte podul de la Calafat-Vidin.

Sursa:capital.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.