Facturile CEZ, nerecomandate cardiacilor

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

De data aceasta, modul de calcul al Certificatelor Verzi (CV) este cel care produce nervozitate în rândul clienţilor. Incriminat este preţul unitar al CV din facturi, care nu coincide cu cel specificat în metodologia de calcul.

Primele facturi emise de compania CEZ care conţin componenta Certificate Verzi (CV) provoacă deja nervozitate în rândul clienţilor. În ultimele zile, mai multe persoane au sesizat GdS în legătură cu modul în care CEZ înţelege să respecte formula de calcul pentru certificatele verzi. Alături de facturi, clienţii primesc în plicuri şi o informare în legătură cu temeiul legal al introducerii componentei CV (Legea nr. 134/2012) şi cu metodologia de calcul.
Potrivit acesteia, valoarea CV reprezintă produsul dintre cantitatea de energie facturată (MWh) şi preţul unitar al CV (lei/MWh). De asemenea, preţul unitar al CV reprezintă produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate (CV/MWh), cotă ce este estimată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi publicată pe site-ul www.anre.ro (pentru anul 2012, cota estimată de ANRE este de 0,126 Certificate Verzi/MWh), şi preţul mediu ponderat (PMP) al certificatelor verzi (lei/CV) tranzacţionate pe piaţa centralizată OPCOM şi publicat trimestrial pe www.opcom.ro până cel târziu la data de 15 ale ultimei luni din trimestru. PMP este utilizat în emiterea facturilor în trimestrul următor. Preţul mediu ponderat pentru ultimul trimestru din 2012 este de 240,86 lei/CV.
După cum se ştie, componenta CV trebuie calculată şi evidenţiată în facturi începând cu data de 26 iulie 2012. Din motive tehnice, CV sunt evidenţiate retroactiv pe facturile primite în această perioadă de populaţie.

Aritmetica firmei CEZ produce aritmii

Deşi în informarea expediată de CEZ preţul unitar fără TVA al CV este de 30,34 lei/MWh (0,126 CV/MWh X 240,86 lei/CV), în facturi acesta este de 51,50 lei/MWh. „Preţul unitar fără TVA al CV are valoarea de 51,50 lei (corespunzător unei valori ilegale a preţului mediu ponderat al CV de 408,73 lei) în loc de 30,34 lei (corespunzător valorii corecte a preţului mediu ponderat al CV de 240,86 lei). În felul acesta, CEZ creşte în mod ilegal valoarea facturii mele cu 10,6%. Acest procent diferă de la un client la altul, în funcţie de consumul avut. Pe 7 februarie, am trimis CEZ un e-mail în care solicitam lămuriri asupra modului de calcul al preţului unitar pentru CV. Până acum, nu am primit nici un răspuns de clarificare. Nu ajungea că preţul energiei electrice s-a mărit cu 6% şi că trebuie să plătim în plus de acum înainte şi aceste certificate verzi, că CEZ ne taxează în plus, în mod ilegal, şi la valoarea certificatelor verzi“, ne-a scris C.S., un client care a ţinut să-i păstrăm anonimatul.
Aceeaşi problemă o are şi Gheorghe Ionescu, client care a ajuns la redacţie cu facturile în braţe. „Am două facturi: pe una, valoarea unitară a CV este de 51 lei, iar pe alta este de 34 lei. Nu pricep cum au ajuns la aceste valori. Am intrat şi eu pe site-ul OPCOM şi am văzut că preţul mediu ponderat este de 240,86 lei pentru perioada iunie - august 2012 şi de 243,27 lei pentru perioada septembrie - noiembrie. Pe de altă parte, cota anuală obligatorie stabilită de ANRE este de 0,126 CV. În orice situaţie, la produsul dintre cele două valori nu se obţine 51. Am vorbit şi cu vecinii, au aceleaşi tipuri de facturi, cifrele nu bat“, a reclamat Gheorghe Ionescu.
GdS a solicitat oficial companiei CEZ să precizeze valoarea PMP pe care o ia în calcul la stabilirea valorii unitare a CV. Am primit un link la adresa de internet www.cez.ro, unde este detaliată formula de calcul. Potrivit acesteia, valoarea unitară a CV trebuie să fie 30,34 lei şi nu 51,50 lei, aşa cum apare pe facturi.

Bulgarii au ieşit în stradă împotriva CEZ

Circa 100.000 de persoane din peste 35 de oraşe au participat la sfârşitul săptămânii trecute la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Protestatarii au demonstrat împotriva creşterii facturilor la energia electrică, acordând guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le fi satisfăcute revendicările. Principala cerere vizează renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuţie a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi de cea austriacă EVN. Ieri, Parchetul din Bulgaria a anunţat că va recomanda revocarea licenţei societăţii CEZ. Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat tot ieri că va propune Comisiei de stat în domeniul energiei şi apei ca preţurile energiei electrice să fie reduse cu 8% începând cu 1 martie 2013.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.