Avem un pod la Calafat-Vidin, dar nu şi drum până acolo

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Avem pod sau o insulă artificială pe Dunăre?, se întreabă transportatorii din Bulgaria referitor la noul pod între Vidin şi Calafat, scrie luni cotidianul sofiot Standart. Dacă ar fi fost un pod, atunci trebuia ca la el să se ajungă prin drumuri bune, aşa cum este normal în ţări membre ale Uniunii Europene. Dacă ar fi fost o insulă, atunci trebuia mai întâi să se construiască aeroporturi pentru a se ajunge la ea, înainte să fie inaugurată, glumesc reprezentanţii sectorului de transporturi.

Avem un pod, dar nu şi drum - asta este situaţia, a comentat Ilian Filipov, membru al Consiliului de administraţie al Asociaţiei transportatorilor rutieri din Bulgaria. Din câte am auzit, podul în sine este foarte bun, problema este cum să ajungem la el. Dacă nu putem ajunge, atunci el practic nu există pentru noi, a afirmat Filipov.

În opinia lui, inaugurarea noului pod programată pentru 14 iunie nu va schimba în nici un fel situaţia cu transporturile internaţionale, iar transportatorii bulgari vor continua să folosească ruta prin Serbia pentru a ajunge în vestul Europei. 'Eu, de exemplu, nu permit camioanelor mele să treacă prin România. În primul rând pentru că în Bulgaria nu sunt drumuri bune spre România, în al doilea rând pentru că până acum era foarte scump să treci cu feribotul la Vidin-Calafat. În al treilea rând pentru că drumurile din România sunt foarte proaste. În România parcursul mediu este de 40 kilometri în 9 ore, în timp ce media europeană este de 700 kilometri. Prin urmare, ruta prin România nu este rentabilă', a susţinut Filipov. El a adăugat că drumul prin Serbia nu este deloc prost şi singura problema este una de natură birocratică pentru că această ţară nu face parte din UE şi sunt necesare mai multe acte.


Până când situaţia cu drumurile din România şi nord-vestul Bulgariei nu se va schimba, noul pod va fi utilizat doar de camioanele care au ca destinaţie zona din nord-vestul Bulgariei şi care şi acum folosesc feriboturile pe Dunăre, avertizează transportatorii. Pentru acestea, deschiderea podului este o veste foarte bună pentru că nu vor mai aştepta feribotul şi vor economisi în medie 4 ore. În plus, traficul feriboturilor depinde de cotele Dunării şi de condiţiile meteorologice. Vor economisi şi bani pentru că trecerea cu feribotul costă 95 euro în cazul tirurilor, în timp ce taxa de trecere a noului pod va fi de 37 euro.


Krasimir Lalov, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Transportatorilor din Bulgaria, a declarat că aşteaptă deschiderea noului pod 'cu tristeţe'. Şi asta pentru că toate drumurile spre Vidin seamănă cu cele din fosta Iugoslavie imediat după ce au fost bombardate de avioanele NATO. Este foarte bine că avem un pod, dar ar fi fost mult mai bine dacă îl puteam folosi, a afirmat Lalov. În opinia lui, drumul principal E-79 între Vraţa şi Vidin nu poate fi traversat de camion şi de aceea camioanele folosesc un drum secundar între Montana şi Lom. Dacă însă cotele Dunării cresc, acest drum va fi inundat de fluviu şi podul va deveni inaccesabil. Lalov susţine că, imediat după deschiderea podului, România va închide pentru camioane drumul direct spre Ungaria care traversează localităţi şi traficul greu va fi obligat să se îndrepte spre Craiova unde nu are treabă, mai scrie Standart.


Vladimir Savov, editor şef al cotidianul Nie (Noi) de la Vidin, a declarat pentru Agerpres că într-adevăr noul pod Calafat-Vidin seamănă cu un 'pod în câmpie' pentru că nu sunt drumuri către el. Savov a mai afirmat că locuitorii zonei au aşteptat deschiderea podului atât de mult încât acum nu mai au emoţii. El a reclamat diferite nereguli comise de constructorii podului care au rămas nesancţionate de către autorităţile bulgare. Savov a subliniat însă că, lăsând la o parte toate problemele şi neregulile, inaugurarea podului este o veste minunată pentru că acesta a fost aşteptat de locuitorii Vidinului de mai bine de 100 de ani.


Aflat în Bulgaria cu ocazia celei de-a cincea ediţii a Festivalul Cântecului şi Dansului Autentic Românesc, care a avut loc sâmbătă în comunitatea Rabrovo din zona Vidinului, senatorul Viorel Badea a declarat că, venind dinspre Craiova, a văzut că se lucrează la refacerea unor porţiuni din şosea. El a declarat pentru Agerpres că vrea să atragă atenţia parlamentarilor din judeţul Dolj să se lupte pentru asigurarea finanţării pentru modernizarea infrastructurii rutiere din zonă. Dacă stăm să ne gândim, acesta este cel mai scurt drum dinspre Budapesta către Grecia şi Turcia şi într-adevăr alocările bugetare trebuie să fie pe măsură. Viorel Badea s-a angajat personal să facă o interpelare către Ministerul Transporturilor pentru finalizarea modernizării acestui tronson rutier până la Calafat.

În acest moment distanţa de 214 kilometri între Vidin şi Sofia poate fi parcursă cu un autoturism în aproximativ 4 ore. Starea drumului prin trecătoarea Petrohan între Sofia şi Montana este foarte proastă, de aceea este recomandabil să se folosească ruta Sofia-Botevgrad-Vraţa-Montana, distanţa crescând cu circa 30 de kilometri. De la Montana la Vidin este mai bine să se folosească nu drumul principal E-79, din cauza unor lucrări în oraşul Dimovo, ci drumul prin localitatea Arciar. Şoferii care aleg însă acest drum, vor trebui să conducă în jur de un kilometru pe o şosea fără asfalt, acoperit cu pietriş pentru că o partea din şosea este închisă pentru reparaţii, circulaţia fiind deviată. Trenul de călători parcurge distanţa între Sofia şi Vidin în peste 5 ore. Singura infrastructură modernă din zonă este cea aferentă podului, acolo trenurile pot circula cu 160 km pe oră, iar drumul este cu două benzi pe sens. AGERPRES

Sursa:www.capital.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.