Romanii din Bulgaria nu pot invata in limba materna - ar putea face naveta in Romania

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Lipsa invatamantului in limba materna este principalul motiv de preocupare pentru romanii din Bulgaria. Reprezentantii acestui grup etnic au redactat o scrisoare deschisa care urmeaza sa fie adresata autoritatilor de la Sofia, Bucuresti, dar si institutiilor europene prin care se solicita ca elevii din nordul Bulgariei sa aiba posibilitatea de a invata limba materna in scoli.

Ivo Gheorghiev, presedintele Uniunii etnicilor romani din Bulgaria (AVE), a declarat ca limba romana nu este prezenta in programul niciunei scoli din partea de nord a Bulgariei. Gheorghiev sustine ca exista o interdictie neoficiala in scolile bulgaresti sa se invete limba romana.

Reuniti in satul Rabrovo, din regiunea Vidin, cu ocazia celei de-a cincea editii a Festivalul Cantecului si Dansului Autentic Romanesc, desfasurata la acest sfarsit de saptamana, reprezentantii etnicilor romani si-au exprimat nemultumirea ca elevii nu pot sa studieze limba romana.

Elevi transportati cu microbuzul la Calafat, ca sa invete romaneste

Acestia au intampinat cu entuziasm ideea prezentata de Eugen Popescu, presedintele Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, care a declarat ca statul roman ar putea asigura un numar de microbuze care sa transporte copiii din zona Vidinului pana la Calafat pentru a invata acolo limba romana.

Popescu a apreciat ca, cel mai probabil, negocierile cu statul bulgar cu privire la invatamantul in limba materna vor fi indelungate si in aceste conditii o solutie mult mai rapida ar fi transportarea elevilor de origine romana care sa invete limba materna in cursuri organizate de Ministerul Invatamantului din Bucuresti. Acest lucru ar deveni posibil dupa inaugurarea noului pod de peste Dunare care va lega Vidin de Calafat, programata pentru data de 14 iunie.

"Un invitat surpriza" va inaugura podul Vidin-Calafat

Ivo Gheorghiev s-a declarat convins ca statul roman poate asigura transportul pentru copiii din zona care doresc sa-si invete limba materna. In opinia lui, realizarea acestei idei ar fi insa o palma pentru statul bulgar care nu respecta drepturile minoritatilor.

Aceasta ar atrage inca o data atentia "capetelor destepte de la Sofia care sper ca isi vor da seama in sfarsit ca in aceasta tara traiesc si altii si ca cel diferit nu este periculos, ca cel diferit nu este dusmanul tau, ca cel diferit a luptat pentru eliberarea acestei tari", a adaugat Gheorghiev.

Bulgarii din Romania o duc mult mai bine: Finantari din partea statului roman, deputat in Parlament

Potrivit datelor ultimului recensamant din Bulgaria, realizat in 2011, doar 3.598 de cetateni s-au declarat vlahi si 866 s-au declarat romani, 5.454 de persoane au declarat romana ca limba materna, iar 1.815 au declarat ca, pentru ei, limba materna este "vlaha".

Corectitudinea acestor date a fost pusa insa la indoiala de catre reprezentanti ai etnicilor romani, care au reclamat diverse nereguli in desfasurarea recensamantului.

Gheorghiev a declarat ca el a vazut cum 300 de persoane din Vidin au completat formularele electronice, declarandu-se "romani" si nu "vlahi", in timp ce rezultatele arata ca in Vidin nu traiesc decat 12 romani.

Eugen Popescu considera ca in Bulgaria traiesc intre 150 si 170 mii de romani. Popescu a spus la Rabrovo ca acestia nu beneficiaza de drepturile pe care le au cei 10 mii de etnici bulgari din Romania. Acestia au scoala in limba bulgara, Romania le finanteaza revistele de cultura, permite ca slujbele in biserici sa fie oficialitate in limba bulgara si, in plus, acorda un loc in Parlamentul Romaniei unui reprezentant al minoritatii bulgare. Numai in acest an cei 10 mii de bulgari din Romania au un buget de aproximativ jumatate de milion de euro pentru a-si conserva identitatea culturala.

"Vreau sa va intreb cat va da voua statul bulgar? Zero", a spus Popescu, adresandu-se reprezentantilor etnicilor romani. El mai considera ca statul roman ar trebui sa abordeze aceasta problema mult mai ferm, chiar si la nivelul Uniunii Europene.

Sursa:www.ziare.com

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.