Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Strategia UE pentru Regiunea Dunării, o şansă uriaşă pentru judeţul nostru”

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi vicepreşedinte al Grupului Interregional „Dunărea“, Ion Prioteasa, participă la Forumul anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat timp de două zile, astăzi şi mâine, în Bucureşti, la Palatul Parlamentului. Anul acesta evenimentul este găzduit de ţara noastră, după ce, la prima sa ediţie, Forumul SUERD a avut loc în Germania, la Regensburg. „Primim un semnal pozitiv pentru ţara noastră, care, de altfel, este unul dintre iniţiatorii strategiei, alături de Austria”, susţine şeful administraţiei doljene. 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a menţionat faptul că acesta este momentul unei evaluări a rezultatelor obţinute în cei doi ani care au trecut de la adoptarea strategiei, o analiză a modului în care această abordare macro-regională răspunde necesităţilor comune ale statelor riverane şi provocărilor actuale. „În egală măsură, vor fi purtate discuţii în perspectiva următoarei perioade de alocări financiare, cu accent pe identificarea acţiunilor şi iniţiativelor cărora trebuie să li se acorde prioritate. Se urmăreşte cu precădere felul în care obiectivele SUERD privind creşterea economică, crearea de locuri de muncă, asigurarea unui echilibru între dezvoltarea economiei şi protecţia mediului sunt transpuse în politicile guvernamentale ale fiecărui stat”,  a spus şeful administraţiei doljene.

„O oportunitate importantă de a obţine finanţare europeană”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a mai spus că anul acesta a fost lansat un raport de evaluare care conţine concluzii pozitive despre modul în care strategia a promovat şi a ajutat la implementarea unor proiecte transnaţionale de impact pentru regiunea Dunării şi aici se invocă şi construirea podului de la Calafat – Vidin, odată cu realizarea căruia se închide o verigă importantă din reţeaua transeuropeană de transport, aşa-numita TEN-T. „Vreau să subliniez că pe primul plan rămâne modul în care ne mobilizăm pentru perioada de programare 2014 – 2020, astfel încât să ne asigurăm că o parte consistentă din fondurile europene aferente acestui interval vor fi atrase pentru proiecte de care va beneficia macroregiunea Dunării. Este o şansă uriaşă pentru România, o şansă uriaşă şi pentru Dolj, ca judeţ riveran, de a vedea rezolvate o serie întreagă de aspecte care necesită investiţii mari, având de partea noastră, prin Strategia UE pentru Regiunea Dunării, o oportunitate importantă de a obţine finanţare europeană”, a mai consemnat vicepreşedintele Grupului Interregional „Dunărea“.

1,3 miliarde de euro, prin Mecanismul Conectarea Europei

Şeful administraţiei doljene a mai remarcat şi interesul special pe care Comisia Europeană îl acordă infrastructurii de transport, ca fundament al dezvoltării durabile, segment pe care a fost anunţată recent triplarea finanţării, la 26 de miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020. Asta, în condiţiile în care Doljul este străbătut de ambele coridoare paneuropene care traversează ţara noastră, iar efectele se vor vedea. „Deja avem de la Ministerul Transporturilor această veste extraordinară, pe care o salut, că România va beneficia de 1,3 miliarde de euro, prin Mecanismul Conectarea Europei, bani care vor fi folosiţi pentru reabilitarea căii ferate Craiova – Calafat şi a porturilor dunărene. Dacă mai adaug aici şi modernizarea Aeroportului Craiova, un proiect dezvoltat de Consiliul Judeţean Dolj, autostrada Craiova – Piteşti, a cărei realizare a fost anunţată de premierul Victor Ponta chiar de la noi de acasă, crearea Parcului Industrial «Craiova 2», ca parte a infrastructurii de afaceri, avem o privire generală asupra perspectivelor de creştere economică ale zonei de sud-vest a României. Se prefigurează, aşadar, pentru judeţul nostru o nouă etapă de dezvoltare, pentru că intervenţiile asupra infrastructurii vor da, cu siguranţă, un impuls puternic economiei şi mediului de afaceri”, a subliniat Ion Prioteasa.

 Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Este clar că acest forum pune în lumină o serie de aspecte-cheie pentru tot ceea ce înseamnă implementarea şi evoluţia Strategiei UE pentru Regiunea Dunării în următorii ani, aspecte care vor fi transpuse într-o serie de concluzii. Mai departe, în dubla mea calitate, de preşedinte al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor şi de vicepreşedinte al Grupului Interregional „Dunărea”, voi prezenta aceste concluzii la Bruxelles, într-un cadru oficial, colegilor mei din cele două structuri europene», a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

  Forumul anual al SUERD reuneşte la Bucureşti reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, oficiali europeni, exponenţi ai autorităţilor administraţiei publice din regiunile şi oraşele riverane Dunării, ai societăţii civile, ai mediului academic şi de afaceri, lucrările fiind prezidate de comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, şi de prim-ministrul României, Victor Ponta.

Sursa:www.cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.