Vidin: A doua conferinţă regională din cadrul „Iniţiativei Danube Tour”

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Zilele trecute, în Bulgaria, la Vidin, a avut loc cea de-a doua conferinţă regională din cadrul „Iniţiativei Danube Tour”, organizatorii încercând ca prin această dezbatere să obţină un răspuns la nivel local în ceea ce priveşte implementarea Strategiei Dunării chiar înaintea începerii celui de-al doilea Forum Anual în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR), organizat la Bucureşti de Guvernul României în parteneriat cu Comisia Europeană.

Evenimentul de la Vidin a fost organizat cu suportul şi prezenţa activă a membrilor Parlamentului European Maria Gabriel şi Vladimir Urutchev (GERB/PPE, Bulgaria) şi Marian Jean Marinescu (PDL/PPE, România), precum şi a Fundaţiei „Hanns Seidel”. Majoritatea participanţilor au considerat că este foarte puţin probabil ca Strategia să primească finanţare specială şi că, din această cauză, este extrem de important ca guvernele ţărilor riverane să depună eforturi ca priorităţile Strategiei să fie incluse în acordurile pe care fiecare stat membru le va semna în curând cu Comisia Europeană. Fără coordonare, există riscul ca aceste priorităţi să rămână doar pe hârtie.

Marian Jean Marinescu.
Cu acest prilej, europarlamentarul Marian Jean Marinescu s-a adresat guvernelor ţărilor riverane printr-o scrisoare prin care a insistat pentru o coordonare între statele implicate în Strategie. În opinia sa, guvernele trebuie să introducă o axă prioritară clară, plină cu proiecte în toate statele. „Este foarte important ca accentul să fie pus asupra ameliorării navigabilităţii. Fără navigabilitate putem face foarte multe proiecte, dar dacă nu există un interes economic pe Dunăre şi restul activităţilor vor deveni mai puţin interesante”, spune Marian Jean Marinescu.

Un program european cu privire la bazinul Dunării

S-a afirmat, de asemenea, că Strategia Dunării a fost afectată de faptul că a fost lansată la mijlocul perioadei de programare 2007-2013, când bugetul european fusese stabilit deja. De aceea, noua perioadă de programare va aduce şi perspective noi, Comisia Europeană confirmând deja că va fi creat un program european cu privire la bazinul Dunării. Programul va fi prezentat în iulie 2014, iar Comisia Europeană va sprijini cel puţin dezvoltarea capacităţii instituţiilor şi calificarea cadrelor care lucrează la proiectele realizate în cadrul Strategii Dunării. Astfel, cea mai importantă condiţie ca un proiect să primească finanţare europeană poate fi legată de capacitatea acestuia de a răspunde nevoilor oamenilor şi regiunilor.

Strategia, o şansă pentru revitalizarea economică a zonei

Pentru locuitorii din zonele bazinului Dunării, Strategia este o şansă pentru revitalizarea economică a zonei. După ce, în iunie, a fost inaugurat mult aşteptatul pod Calafat-Vidin, ei speră că în anii următori vor exista legături rutiere mai rapide între Sofia, Craiova şi restul Europei, deoarece în prezent zona este greu de accesat. În acest context, Marian-Jean Marinescu a precizat următoarele: „Este foarte important că s-a reuşit includerea coridorului care trece prin Calafat şi Vidin în aşa-numită CORE NETWORK. Faptul că acest coridor face parte din reţeaua arterelor rutiere şi feroviare principale, înseamnă că drumul şi calea ferată pot fi finanţate cu prioritate din fondurile europene. Termenul în care vor fi realizate proiectele de modernizare a drumurilor ce trec prin Calafat şi Vidin depinde de decizia celor două guverne în privinţa prioritizării alocării banilor…”, a subliniat Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP.

Sursa:www.cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.