Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia, o nouă investiție de 19 milioane euro în infrastructura de apă

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat, joi, că proiectul de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată va fi completat cu o nouă aplicaţie, în valoare totală de 19 milioane de euro, inclusiv TVA, care vizează conectarea integrală a populației la rețelele de alimentare cu apă și de canalizare prin realizarea de branşamente şi racorduri în localităţile incluse în prima fază a masterplanului.

Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai viitoarei investiţii au fost aprobaţi, joi, în cadrul adunării generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltenia”, găzduită în sala de ședințe a CJ Dolj și condusă de șeful administrației județene, Ion Prioteasa, în calitate de președinte al asociației.

Tot joi, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a prezidat și adunarea generală a ADI „ECODOLJ”, structură creată pentru implementarea proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj”, în valoare totală de 54 de milioane de euro, întâlnirea fiind convocată pentru a aproba unele măsuri necesare în derularea acestuia.

„Marcăm astăzi o zi importantă în calendarul masterplanurilor pentru apă și deșeuri, în gestionarea cărora consiliul judeţean este implicat cu toată forţa, două strategii ce vizează rezolvarea unor aspecte esenţiale pentru dezvoltarea Doljului şi asigurarea unor condiții firești de civilizaţie pentru locuitorii de pe tot cuprinsul său.
În spatele acestor două demersuri se află munca asiduă a unei întregi echipe, însă, iată, putem vorbi acum și de satisfacția că, prin intermediul lor, s-au atras pentru județul nostru fonduri europene care se măsoară deja în sute de milioane de euro.
Una dintre cele mai notabile reușite a fost obținută prin proiectul de extindere și de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în valoare totală de 185 de milioane de euro, care se află în plină derulare și care, în această primă fază, vizează cu precădere localitățile din mediul urban.
Ne-am asumat, odată cu implementarea acestui proiect, și o serie de indicatori de performanță, aprobați prin decizie a Comisiei Europene, care trebuie îndepliniți la finalizarea lui, printre care și un anumit grad de acces al populației din localitățile vizate la servicii de alimentare cu apă și de canalizare.

Fondurile disponibile la data aprobării proiectului nostru au permis însă finanțarea conectării consumatorilor la rețele doar în proporție de 30 – 40 la sută, restul reprezentând cheltuieli neeligibile a căror acoperire rămăsese în sarcina ADI «Oltenia» și a autorităților locale.

Economiile înregistrate la scară națională, odată cu atribuirea contractelor pentru investițiile finanțate în exercițiul 2007-2013 prin Programul Operațional Sectorial Mediu – economii la care doresc să subliniez că județul Dolj și-a adus o contribuție substanțială – au făcut posibil ca, în prezent, să putem promova o nouă aplicație. Prin intermediul ei, vom asigura conectarea integrală a populației din localitățile vizate la sistemele de alimentare apă și de canalizare, însă cu fonduri europene.

Cel mai important proiect de pe ordinea de zi a adunării generale a asociaților ADI «Oltenia» s-a referit tocmai la aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect în valoare totală de 19 milioane de euro, inclusiv TVA. Acesta prevede realizarea a peste 6.600 de branșamente la rețeaua de apă și a aproape 8.000 de racorduri la cea de canalizare în Băilești, Bechet, Călărași, Ciupercenii Vechi, Dăbuleni, Filiași, Poiana Mare și Segarcea.
Pentru primării, aceste costuri ar fi fost o mare povară dacă ar fi trebuit suportate din surse proprii şi nu din finanţări nerambursabile. În unele cazuri, cheltuielile cu branşamente şi racorduri ar fi reprezentat bugetul unei localităţi pe câţiva ani şi este suficient să amintim că, în cazul comunei Poiana Mare, valoarea investiţiei, cu tot cu TVA, este de peste 5 milioane de euro, iar pentru oraşul Segarcea depăşeşte 4 milioane.

Acoperind aceste sume din fonduri europene, avem o completare fericită a proiectului de succes pentru care am obţinut finanţare în anul 2011 şi care va avea şi o continuare pe măsură. Lucrări de 315 milioane de euro pentru sisteme de apă, canalizare şi epurare, în 22 de localităţi din judeţ, inclusiv realizarea celei de-a doua aducţiuni de la Izvarna, sunt prevăzute în lista de investiții prioritare pentru care se urmăreşte obţinerea de fonduri europene pe segmentul financiar 2014 – 2020. În total, vom vorbi despre mai mult de o jumătate de miliard de euro care intră în judeţul Dolj prin intermediul masterplanului de apă.

Din suma care revine CJ Dolj în faza a doua, de 23 de milioane de euro, vom sprijini efectuarea unor lucrări pentru construirea sau extinderea unor stații de epurare și de tratare a apei în mai multe localități din județ”, a declarat Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.
Totodată, șeful administrației județene, Ion Prioteasa, a precizat că în cadrul adunării generale a asociaților ADI „ECODOLJ” a fost adoptată majorarea contribuției Uniunii Europene la finanțarea proiectului de realizare a sistemului de management integrat al deșeurilor în Dolj, cu o valoare totală de 54 de milioane de euro.

„Ne bucură să vedem că acest mare proiect, pentru care s-au depus mari eforturi, timp de mai bine de șapte ani, intră acum în linie dreaptă, cu toată puterea. Astăzi, ne-am întrunit tocmai pentru a discuta și aproba două noi proiecte necesare în derularea acestui masterplan pe deșeuri. Un prim aspect se leagă de majorarea contribuției financiare a Uniunii Europene cu peste un punct procentual, de la 82,44 la 83,5 la sută din valoarea totală, adică mai mult de 500.000 de euro.

Celălalt a vizat modificarea contractului de asociere privind implementarea proiectului, în principal pentru efectuarea unui audit independent al viitoarelor costuri de operare care vor fi suportate de către societatea care exploatează depozitul ecologic de la Mofleni.

Proiectul înregistrează progrese vizibile și mă refer în primul rând la faptul că s-au atribuit și s-au încheiat primele contracte pentru containerele care vor fi distribuite în județul Dolj şi pentru autovehicule de transport al deșeurilor, iar cel pentru containerele îngropate care vor fi montate în municipiul Craiova se află în stadiul de evaluare la unitatea de implementare.

În perioada imediat următoare, vor fi lansate contractele de lucrări pentru stațiile de sortare, de transfer și de compostare care vor fi amenajate la Mofleni, Calafat, Filiași, Dobrești și Băilești, precum și pentru închiderea depozitelor neconforme de la Segarcea, Calafat și Filiași. De asemenea, se lucrează intens, în prezent, la elaborarea documentației pentru contractul de delegare a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor, care trebuie să fie atribuit până la finele acestui an.

Convingerea cu care ne-am implicat în acest proiect a fost dublată de faptul că, de-a lungul acestor ani, s-a creat o lungă așteptare din partea primarilor, care ne-au solicitat sprijinul în rezolvarea stringentei probleme a deșeurilor. Nu cred că mai este niciun secret pentru nimeni că foarte mulți dintre edili au fost amendați tocmai pentru lipsa unor gropi de depozitare sau a unui sistem de colectare. A fost un imbold și mai mare pentru noi, așa că am depus toate eforturile necesare ca aceste aspecte să fie soluționate cât mai repede posibil”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La adunările generale desfăşurate joi au participat, alături de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, primarii localităţilor care fac parte din cele două asociaţii, directorul general al Companiei de Apă Oltenia S.A. Craiova, Constantin Mitriță, directorul ADI „Oltenia”, Aurel Dincă, directorul Direcţiei de Afaceri Europene a CJ, Ileana Măjină, precum şi reprezentanţi ai firmelor care asigură consultanţa şi asistenţa tehnică.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.