O lucrare de mare anvergură tehnică se realizează, în acest an, pe DN 56 Craiova-Calafat

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
O lucrare de mare anvergură tehnică se realizează, în acest an, pe DN 56 Craiova-Calafat. Artera a intrat în reabilitare completă de mai bine de un an, dar finanțarea, de aproape 280 de milioane de lei, este sigură abia acum. Cu aceste fonduri europene, sunt modernizați în întregime toți cei 81 de kilometri de șosea care asigură legătura cu malul Dunării. Localitățile pe care le străbate acest drum au mult de câștigat de pe urma acestei lucrări, infrastructura fiind mult îmbunătățită cu rigole pentru scurgerea apelor, podețe de acces la fiecare gospodărie în parte și alveole care vor schimba aspectul estetic al comunelor. Totodată, se rezolvă și punctul sensibil al acestei rute, infrastructura rutieră de la intrarea pe podul Jiului, la Podari, fiind extinsă cu un metru pe lățime. Această din urmă intervenție este o lucrare de mare complexitate pentru că necesită o tehnică specială, dar și lucru permanent sub trafic.

DN 56 Craiova-Calafat, de departe unul dintre cele mai importante din județ datorită accesului pe care îl asigură către podul peste Dunăre, beneficiază de o lucrare de reabilitare de amploare, dar care, din păcate, nu este scutită de probleme. Fiind un drum extrem de solicitat, s-a gândit o modernizare totală a sa, pe întreaga distanță de 81 de kilometri pe care o măsoară. S-a considerat însă că lucrarea este prea mare pentru a fi executată de o singură firmă și a fost scoasă la licitație pe două tronsoane. Primul, între Craiova și Galicea Mare, pe o distanță de 47 de kilometri, a fost atribuit firmei Delta ACM București. Cealaltă lungime de 34 de kilometri, dintre Galicea Mare și Calafat, a fost câștigată, în urma licitației, de firma grecească Mochlos SA. Când s-a dar startul oficial al lucrării, a intervenit problema banilor și soarta drumului a fost împărțită.

Tronsonul Galicea Mare – Calafat este în mare întârziere

Inițial, finanțarea pentru modernizarea DN56 ar fi trebuit să fie asigurată prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), dar, între timp, Guvernul României a decis să renunțe la această variantă. Din această cauză, lucrarea a rămas în stand-by o perioadă, firmele au fost cele care au decis singure dacă să continue sau nu pe fonduri proprii până să primească banii. Delta ACM București a început partea ei de lucrare și, în momentul de față, potrivit estimărilor specialiștilor din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, lucrarea este executată în proporție de 50%. Pe celălalt tronson, grecii de la Mochlos nu au lucrat decât în momentul în care au primit și banii, bucata de drum fiind efectuată în proporție de numai 10%.

Fondurile europene trebuie cheltuite până în noiembrie

Cu finanțarea incertă, lucrarea a fost întârziată aproape un an. Specialiștii spun că investiția este finanțată acum prin Fondul european de dezvoltare regională. Lucrurile se află, așadar, numai și numai în mâna constructorilor. Însă firmele spun că au primit o sarcină și mai dificilă întrucât trebuie să recupereze tot timpul pierdut și să finalizeze întreaga lucrare până în luna noiembrie a acestui an. Fondurile europene, care înseamnă 85% din totalul costurilor acestei lucrări, au fost acordate sub rezerva de a fi utilizate integral până la acest termen, în caz contrar acestea fiind pierdute.

Traficul, ștrangulat în apropierea podului

Cea mai delicată lucrare este intervenția la podul de pe Jiu, de la intrarea în Podari.  Firma care o are în execuție este Delta ACM, cea care a licitat tronsonul Craiova – Galicea Mare pentru suma de 180 de milioane de lei. Lucrările merg anevoios, spre nemulțumirea șoferilor aflați în tranzit. De mai multe luni, trebuie să aștepte în coloană la semafoarele amplasate la intrarea în șantier. Mai mereu, în această zonă, traficul este ștrangulat, claxoanele conducătorilor auto devenind asurzitoare de multe ori. Din cauza staționării, inclusiv pe podul de peste Jiu, acesta vibrează din toate articulațiile sale. Dar specialiștii DRPD Craiova spun că lucrarea în sine este una foarte complexă și că s-a întins pe o perioadă mai mare de timp deoarece au fost necesare multe pregătiri tehnice. Și, apoi, ridicarea propriu-zisă a acestei construcții a însemnat un volum mare de muncă.

Un zid de beton sprijină strada pe 100 de metri

Pentru a se evita exproprierile de terenuri care ar fi trebuit să se facă acolo, proiectanții au optat pentru o soluție tehnică ingenioasă. Ca să se obțină extinderea de un metru pe lățimea podului de peste Jiu, constructorii au ridicat un zid de sprijin, cu o fundație nouă și parapet pentru protecție, care este o variantă mai greu de realizat. Lucrarea a atins acum un stadiu de execuție mic, de 20%, însă reprezentanții DRPD Craiova se așteaptă ca zona podului să fie gata peste o lună, fiind vorba de un zid nou de peste 100 de metri lungime. În acest moment, pe partea dreaptă în sensul de acces dinspre Craiova, s-a turnat deja fundația și a fost fixată armătura care va susține zidul de protecție. O primă bucată din peretele de beton este deja vizibilă, ieri muncitorii continuând operațiunea de montare a cofragului, bucată cu bucată.

Supărarea localnicilor: căile de acces în gospodării

DN 56 trece prin mai multe localități, 26% din volumul lucrărilor care se fac fiind executate în intravilanul acestora. Specialiștii spun că execuția nu este simplă nici aici pentru că implică lucrări de manoperă, cum sunt rigolele, podețe de acces spre proprietăți, alveole pentru spațiile verzi. Pe de altă parte, pe lângă detaliile de execuție, se pare că proiectul a generat și mici probleme cu proprietarii, cum este cazul de la Podari. Neînțelegerile pleacă de la faptul că oamenii și-ar fi dorit să aibă mai multe căi de acces și de o dimensiune mai mare decât cea de 5 metri, prevăzută prin proiectul realizat de Consi-Trans București. Specialiștii spun că nu se pot face aceste corecții, mai ales în cazul garajelor, întrucât proiectul tehnic a fost gândit în concordanță cu legislația care reglementează strict circulația pe un drum național, mașinile agricole neavând acces pe un astfel de drum. Articolul 71 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede la aliniatul 1 că: „Sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole şi forestiere, a animalelor de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naţionale, în municipii şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului”. Numai că localitățile noastre rurale sunt răsfirate de-a lungul drumurilor naționale. Litigiile de această factură trebuie, totuşi, să-și găsească o soluționare. Și specialiștii DRDP Craiova susțin că se gândesc la așa ceva.

O infrastructură ca-n palmă către podul Calafat-Vidin

Reabilitarea DN 56 Craiova-Calafat este, de departe, o lucrare foarte importantă pentru județ, dar și pentru traficul european care și-a creat o poartă către sud-estul Europei odată cu deschiderea podului Calafat-Vidin. Specialiștii DRDP Craiova spun că infrastructura trebuie să fie impecabilă întrucât pe aici vor circula TIR-urile încărcate cu marfă care vor tranzita cele două maluri ale Dunării. Se estimează că, până în anul 2015, timpul parcurs pe DN 56 Craiova-Calafat va fi scurtat cu 12,3 minute pentru autoturisme și cu13,8 minute pentru vehiculele grele. Un alt beneficiu se va simți în contul transportatorilor, costurile de operare a vehiculelor pe acest drum vor fi reduse cu 7,418 milioane de euro. Nu în ultimul rând, se estimează că numărul de accidente pe această rută va scădea cu 10%.

Sursa:www.cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.