A.B.A Jiu, pregătită să intervină în zonele riverane Dunării

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus





Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza evolutiei situatiei hidrometeorologice din Bazinul Dunarii amonte de intrarea in tara (sectiunea Bazias) se prognozeaza producerea de cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale COTELOR DE APARARE pe sectorul romanesc al Dunarii (aval S.H.E.N. Porţile de Fier), conform AVETIZARII HIDROLOGICE nr. 33 emisa de INHGA pe 16.05.2014.
   
In evolutia lor nivelurile si debitele sunt influentate de debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) si debitele deversate de S.H.E.N. Porţile de Fier, care  au fost in crestere si drept urmare debitele si nivelurile aval Portile de Fier, au fost in crestere pe sectorul Gruia-Bechet, aflat in administrarea ABA Jiu.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 16.05 – 17.05.2014 a fost în creştere, având valoarea de 9700 mc/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
                       
Debite defluente la PF1 si PF2, ora 12.00
Debitul defluent la PF1 = 13000 mc/s.
Debitul defluent la PF2 = 12075 mc/s.
Nivelurile la statiile hidrometrice pe fl. Dunare se situeaza peste:
-    COTELE DE INUNDAŢIE
   Gruia:      H = 744 cm  Q = 12240 mc/s  (700+44cm)  tendinta de scadere MH
   Calafat:   H = 675 cm  Q = 12010 mc/s  (600+68 cm)  tendinta de crestere jud. DJ
   Bechet :  H = 622 cm  Q = 10860 mc/s (600+10 cm) tendinta de crestere jud.DJ
               
Incintele indiguite Ghidici-Rast-Bistret si Bistret-Nedeia - Jiu sunt in  faza II-a deapărare. Incintele indiguite Jiu - Bechet si Bechet - Dabuleni sunt in faza II de aparare cu citire la mira port Bechet ora 12.00 , H = 622 cm (F II = 580 + 44 cm)  tendinta de crestere.
SITUATIA PAGUBELOR PRODUSE
 Sunt afectate de cresterea nivelurilor si debitelor pe fl. Dunarea  suprafetele riverane situate in zonele joase din lunca Dunarii, predispuse la inundatii.
 Din revarsarea fl. Dunarea a fost inundat DJ 553 Km 2-3, Calafat-Ciupercenii Vechi pe o lungime de 15 m, cu o inaltime de 5-6 cm. Reprezentantii SVSU-CLSU Calafat au trecut la amenajarea rutei ocolitoare, ationand cu un autogreder.
Prognoza
Pe sectorul aflat in administrarea A.B.A Jiu, aval Porţile de Fier, debitul Dunarii a fost in crestere la statiile hidrometrice Gruia si Calafat.
Conform prognozei Sistemului Hidro Energetic National Portile de Fier, debitul afluent prognozat in sectiunea  Bazias pentru intervalul 16.05.2014 – 17.05.2014 ora 07.00 = 13000 mc/s.
In urmatorul interval debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias), conform prognozei INHGAva fi in crestere pana la valoarea de 11000 mc/s.    
 Pentru intervalul 19.05.2014 – 23.05.2014 conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere pana la valoarea de 13000 mc/s in primele trei zile din interval, scazand apoi pana la valoarea de 12500 mc/s la sfarsitul perioadei de prognoza, situandu-se peste media multianuala a lunii mai ( 7250 mc/s ) .  
Se mentine in  vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICA NR. 33, valabila in intervalul 17.05.2014 ora 06:00-26.05.2014 ora 18:00.

MASURI LUATE DE CATRE STRUCTURILE IMPLICATE IN GESTIONAREA SITUATIILOR DE URGENTA

Din momentul instituirii CODULUI  GALBEN de catre INHGA (Faza I-a de aparare) pe fluviul Dunarea, pe sectorul Gruia-Bechet ( judetele Mehedinti si Dolj) incepand  din data de 24.03.2013,intreaga activitate privind actiunile de aparare impotriva inundatiilor se desfasoara sub directa coordonare si indrumare a conducerii a A.B.A. Jiu, prin  S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, in permanenta colaborare cu I.S.U. Dolj si Mehedinti, precum si si celelalte institutii implicate in  managementul situatiilor de urgenta.
S-au intreprins urmatoarele masuri de limitare, diminuare si inlaturare a efectelor inundatilor
    A.B.A Jiu prin S.G.A Mehedinti si Dolj a dispus luarea masurilor de monitorizare a evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu ''Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii”.
- se monitorizeaza permanent  de catre personalul de specialitate al A.B.A Jiu, aflat in teritoriu, zonele riverane ale fluviului Dunarea, precum si lucrarile cu rol de aparare aflate in administrarea A.B.A.Jiu
-  pe sectoarele  neindiguite A.B.A Jiu este pregatita sa actioneaze cu formatii de interventie operativa ale S.G.A. Dolj si S.G.A Mehedinti, impreuna cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor riverane fluviului Dunarea
- s-a dispus supravegherea permanenta a  digurilor de aparare in special  in zonele critice cuprinse in planurile de aparare, instalatiile de evacuare a apelor, verificarea subtraversarilor de diguri si drumuri;
- S.G.A-urile din arealul afectat s-au mobilizat cu mijloace materiale si echipe operative de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale in actiunile de limitare si inlaturare a efectelor inundatiilor daca situatia o impune, pana la indepartarea pericolului si revenirea situatiei la normal.

Sursa:www.gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.