Hotelul Panoramic dispune de o BAZA DE TRATAMENT MEDICO-BALNEARA

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Hotelul Panoramic dispune de o baza de tratament complexă, în care se pot face multiple tratamente. Pacientii pot veni aici pentru  electroterapie, masaj terapeutic, termoterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie.
Alte tratamente disponibile sunt: aerosoli terapeutici sau curativi, mofeta, băi carbogazoase, băi cu esențe de plate medicinale, băi cu sare de Bazna. Bineînțeles, sunt disponibile și proceduri de relaxare precum masajul anticelutic, saună, fitness, bazin cu apă încălzită. Astfel, complexul a luat în calcul și persoanele care vin aici  ca însoțitor, acestea având la dispoziție o gama variata de proceduri de relaxare.

Bai galvanice

Reprezinta cea mai simpla forma de terapie bazata pe curent electric, dar si cea mai veche. Procedura de electroterapie, folosita in medicina fizica si recuperatorie, este un procedeu care are ca agent terapeutic curentul electric continuu, cu o tensiune de 50-60 volti, dar de intensitate slaba.
Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi de carbon, care sunt scufundati in cuve pline cu apa. Pacientul introduce membrele superioare sau inferioare sau toate cele patru membre in cuve, in jur de 15-20 de minute.
Datorita efectului local activator al circulatiei sanguine, al stimularii secretiei cutanate de histamina, cu efect vasodilatator, dar si datorita efectului antialgic (de micsorare a pragului perceptiei dureroase), baile galvanice isi gasesc o larga intrebuintare, in special in tratarea bolilor reumatismale, dar si a tulburarilor de circulatie periferica (arterite, maladia Raynaud, etc).
Este contraindicata aceasta procedura persoanelor care prezinta leziuni cutanate: rani deschide, eczeme, ulcer varicos, dermatita.
Tratamentul se face numai sub recomandare medicala, intrucat pot aparea efecte adverse: hipotensiune, lesin, precum si leziuni cutanate.
Baile galvanice utilizate in aplicatii patru, tri-, bi- sau unicelulare, contribuie la tratarea unor regiuni mai intinse, beneficiind de coroborarea actiunii curentului continuu cu efectul termic al apei. Aceasta tehnica asociaza la efectele curentului galvanic si efectele benefice ale apei calde avand totodata si posibilitatea cuprinderii unei suprafete mult mai mare a corpului in tratament. Apa devine un mediu mijlocitor intre electrozi si tegument, astfel curentul este repartizat pe o suprafata corporala mai mare, iar densitatea curentului devine mai redusa , neexistand pericolul de arsuri la intensitatea aplicata.
Curentul continuu sau curentul galvanic (denumit dupa numele descoperitorului sau, Galvani) are ca principale actiuni: cele de tip analgetic (sub polul pozitiv, prin cresterea sensibilitatii tactile si dureroase) si cele de tip excitomotor (sub polul negativ, prin cresterea excitabilitatii fibrelor motorii).
Utilizarea curentului galvanic in medicina de recuperare se poate face sub forma de galvanizare simpla (cu electrozi), bai galvanice (bai hidroelectrolitice) sau ionogalvanizare (introducerea unor substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric)
Indicatiile galvanoterapiei sunt multiple:
- afectiuni ale sistemului nervos: nevralgii si nevrite de sciatic, plex brahial, trigemen, intercostale, dentare; pareze, paralizii (de membre, faciale)
- afectiuni ale aparatului locomotor: reumatice (mialgii, tendinite, tenosinovite, bursite, epicondilite, periartrite, artroze, artrite cu diverse localizari, poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoietica in perioadele de remisiune) si posttraumatice ( contuzii, entorse, luxatii, fracturi)
- afectiuni ale aparatului cardiovascular: tulburari de circulatie periferica-arteriopatii obliterante(stadii I-II), acrocianoza, boala Raynaud.
- afectiuni dermatologice: acnee, cicatrici cheloide, eczeme.

BĂILE CU PLANTE MEDICINALE (FITOBALNEOLOGIA)

Băile cu plante medicinale (fitobalneologia) se constituie într-un procedeu natural de tonifiere, ameliorare sau optimizare a funcţiilor organismului. Aceast mijloc terapeutic, adjuvant sau de bază, constă în introducerea plantelor medicinale sau a extractelor obţinute din acestea, la apa de baie. O altă metodă folosită înfitobalneologie, constă în conducerea vaporilor, încărcaţi cu substanţe din plante, către anumite zone tegumentare.
Principalele metode fitobalneologice
Fitobalneologia cuprinde în principal următoarele metode:
- băi generale,
- băi locale (băi de şezut, băi ale picioarelor),
- băi de aburi.
Principiile active din apa de baie pot proveni din două surse fitoterapeutice; fie dintr-o infuzie concentrată care se adaugă apei, fie din plante adăugate direct apei de baie.
Băile generale ameliorează:
- circulaţia periferică,
- afecţiunile şi deranjamentele sistemului nervos central şi periferic (stres, nevroze, astenii, nevrite şi polinevrite),
- unele boli de piele (troficitate şi fermitate tegumentară scăzută, scrofuloză, eczeme, seboree),
- afecţiunile oaselor şi a articulaţiilor (reumatism, rahitism, artroză, gută),
- anumite afecţiuni respiratorii (răceli, viroze, bronşite cronice).
- bolile ginecologice.
De asemenea, fitobalneologia, prin băile generale, prezintă acţiune stimulantă, îndeosebi asupra metabolismului şi a asupra sistemului circulator. Fitobalneologia este deosebit de recomandată în convalescenţă.
Dintre vegetalele, se pot utiliza la apa de baie, specii de brad sau molid (cetina),cimbru (partea aeriană), muşeţel (flori), salcâm (flori), trifoi roşu (flori), pin (muguri, cetină), ienupăr (cetina), sulfină (flori), mentă (frunze), etc..
Băile locale cu plante medicinale
Băile locale supun tratamentului doar anumite părţi ale corpului, de obicei şezutul, mâinile sau picioarele.
Băile de şezut se recomandă în unele boli sau dereglaje genitale (leucoree, candidoză, etc.) precum şi în cazul hemoroizilor. Se folosesc specii ca: traista ciobanului (partea aeriană), urzica moartă albă (flori, frunze şi flori), nuc (frunze), frasin (frunze), gălbenele (flori), trifoi alb (flori), etc..
Băile calde de picioare dau rezultate, uneori surprinzătoare, în cazul simptomului numit "picioare reci". Prin această metodă, reducându-se decalajele termice suferite de organism, sistemul imunitar se fortifică şi circulaţia periferică creşte. Astfel, această soluţie terapeutică simplă, poate preveni apariţia reumatismului, dar şi al altor boli articulare şi ajută la ameliorarea acestora, dacă ele sunt deja este instalate. În cazul răcelilor, băile calde de picioare, scurtează durata de manifestare a bolii. Tot odată, băile de picioare calmează durerile membrelor inferioare. În sezonul rece, persoanele care recurg la băile calde de picioare, contactează mai rar gripa sau guturaiul.

Proceduri fizioterapeutice a Sarii de Bazna.

Prin compozitia chimica si proprietatile fizice ale produsului natural, Sarea de Bazna nu numai ca vindeca anumite boli, dar previne in buna masura aparitia unor complicatii ale sindroamelor reumatice (prin actiunea directa a sarurilor diverse pe care le contine asupra articulatiilor si tesutului muscular-aponevrotic se reda mobilitatea, circulatia limfatica, reducand inflamatiile, se reface lichidul sinovial, dizolva in buna masura cicatriciile vicioase, reduce in buna masura durerea si impotenta functionala).
Faptul ca Sarea de Bazna este un produs natural nemodificat, fara adaosuri chimice ii confera calitati deosebite, si siguranta in exploatare medicala.
Sarea de Bazna a fost folosita din cele mai vechi timpuri, empiric dizolvata in apa (bai cu sare de Bazna).
-INDICATII TERAPEUTICE:
– boli si afectiuni reumatismale cu caracter inflamator cronic ( stari alergice articulare si abarticulare dupa reumatisme articulare infectioase )
– poliartrita reumatoida ( poliartrita cronica evolutiva ) ;
– spondilita anchilozata si spondiloze de toate felurile ;
– artroze si poliartroze ( coxartrozele si gonatrozele etc. ) ;
– discopatiile lombare si spondilozele lombare fara fenomene hiperalergice de lumbago sau lombasciatica fara semne nevritice cu deficit motor grav ;
– discopatiile dorsale si spondilozele dorsale ;
– discopatiile cervicale si spondilozele cervicale ;
– localizari pe muschi : mialgii , miozite , amiotrofii , tendonioze ;
– periartritele cu blocare partiala sau totala a mobilitatii umarului ;
– nevralgii , nevrite ;
– afectiuni ortopedice : sechele dupa fracturi , entorse , luxatii , fracturi vindecate cu tulburari circulatorii ;
– stari posttraumatice , stari postchirurgicale ortopedice ;
– afectiuni ale sistemului nervos : radiculite , poliadiculite , piexite , nevrite , polinevrite ;
– boli ginecologice : inflamatii cronice ale uterului si organelor anexe , sterilitate primara si secundara , hipoplaziile uterine , nevralgii pelviene , unele tulburari menstruale , sechele postoperatorii .

Beneficiile unei bai minerale

Efectele terapeutice ale bailor minerale carbogazoase se bazeaza pe actiunea bioxidului de carbon si mai putin pe actiunea farmacodinamica a sarurilor minerale din compozitia apei minerale. Temperaturile folosite la baile carbogazoase se situeaza sub valorile de 34°C, sub temperatura de termoindiferenta a apei. Bioxidul de carbon se absoarbe prin piele, creste fluxul sanguin arteriolar din piele, efectul vasodilatator fiind direct proportional cu concentratia de bioxid de carbon din baia minerala.
Efectul curelor externe al baile minerale carbogazoase, este foarte complex, se bazeaza atat pe actiunea mecanica si termica, cat si pe calitatile chimice ale bioxidului de carbon, influenta sa fiind fie locala, fie postresorbtiva.
Indicatia majora a bailor cu ape minerale carbogazoase este in afectiuni cardiovasculare, indicatie bazata, in special, pe actiunea farmacodinamica a bioxidului de carbon asupra circulatiei. De asemenea baile carbogazoase au actiune calmanta asupra sistemului nervos.
Afectiunile care pot fi tratate cu bai cu ape minerale carbogazoase
Baile cu apele minerale carbogazoase sunt indicate alaturi de regimuri dietetice speciale si continuarea tratamentului medicamentos in afectiunile:
Afectiuni cardiovasculare:
- Hipertensiune arteriala stadiul l si ll sub control terapeutic; Hipertensiune arteriala secundara fara semne de insuficienta renala;
- Cardiopatii ischemice cronice, sechele dupa infartul miocardic la minim 3 luni de la episodul acut;
- Valvulopatii operate fara tulburari clinice si hemodinamice semnificative ,la minimum 3 luni de la interventia chirurgicala; insuficienta aortica/ mitrala compensata;
- Arteriopatii periferice : arteriopatia cronica obliteranta periferica stadiul l si ll , trombangeita Burgher, tulburari circulatorii periferice;
- Boli venoase cronice: stari dupa tromboflebita superficiala la minimum 1 luna dupa faza acuta, stari dupa tromboflebita profunda la minimum 6 luni dupa faza acuta, varice operate dupa minimum 3 luni de la interventia chirurgicala;
Boli dermatologice : psoriazis, eczeme cronice. Sunt folosite pentru efectele lor asupra circulatiei periferice, indicate in afectiunile dermatologice insotite de tulburari circulatorii cutanate;
Afectiuni reumatice : reumatismul cronic degenerativ ( artroze), inflamator ( in afara puseelor acute ), reumatismul abarticular;
Afectiuni ginecologice : anexite, metroanexite, unele forme de sterilitate(mofeta in aplicatie locala). Apele minerale carbogazoase produc hiperemia superficiala a tractului vulvovaginal si de asemenea modifica receptivitatea centrilor sexuali;
Afectiuni ale sistemului nervos central si periferic : sechele hemiparetice, hemiplegice dupa acidente vasculare cerebrale la minimum 6 luni dupa accident, radiculite, poliradiculonevrite, stari astenice, reactii nevrotice.

Una din bogatiile naturale cu care tara noastra se poate mandri este mofeta. Provenind din termenul latin “mephitis”, care inseamna “emanatie puturoasa”, mofetele sunt emanatii de gaz ce pot aparea prin crapaturile scoartei terestre in fazele finale ale activitatii vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale, sau pot fi facute artificial.
Desi mofete mai gasesc si in Franta, Italia, Insula Java sau in Parcul National Yellowstone (SUA) cele din Romania sunt unice prin emanatiile de gaz uscat foarte bogat in bioxid de carbon ( in proportie de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient. De asemenea, mofetele din tara noastra contin gaze rare precum heliu si radon, ce completeaza efectul curativ al mofetoterapiei.
Prin baile de gaz se pot trata in special afectiunile cardiovasculare, bolile dermatologice, ginecologice si endocrine, precum si in unele afectiuni ale aparatului locomotor - reumatisme cronice degenerative articulare. Mofeta mai este recomandata si in scop profilactic pentru persoanele cu risc cardiovascular, pentru cei care sufera de hipertensiune, nivel crescut al colesterolului, este indicata si fumatorilor, persoanelor care au probleme cu circulatia precum si celor care lucreaza in frig. De asemenea, este cunoscut faptul ca gazul mofetarian are efecte benefice si asupra potentei, fiind recunoscut ca un foarte bun afrodisiac natural intrucat dinamizeaza potenta sexuala la barbati prin procesul de vasodilatatie.

Nǎmolul are anumite proprietǎți naturale de vindecare care au fost utilizate ȋncǎ din cele mai vechi timpuri.
Ȋn primul rȃnd namolul este un produs cu rol detoxifiant. Acesta se utilizează în cure externe prin împachetări complete sau parţiale, cu nămol rece sau prin expunere la soare.
Nǎmolul stimuleazǎ circulația sȃngelui și stimuleazǎ și eliminarea toxinelor. Ca rezultat al tratamentului cu nǎmol, pielea este mai curatǎ, mai moale și capatǎ un aspect proaspǎt. Împachetările corporale cu nămol sunt utilizate pentru eliminarea kilogramelor ȋn plus dar și pentru a da fermitate corpului. Tratamentele cu nămol pot reduce stresul și anxietatea, pot ameliora durerea, îmbunătățiesc temporar problemele tenului gras prin reducerea producției de sebum dar și elasticitatea pielii. Nǎmolul este utilizat și ȋn cazul pacienților care suferǎ de artritǎ reumatoidǎ ȋn special atunci când este utilizat în combinație cu baia ȋn ape bogate ȋn sulf.
Există trei categorii generale de nămol terapeutic: nǎmolul de mare, nǎmolul de la izvoarele naturale și nămolul de pe fundul lacurilor. Acesta conține săruri minerale, fiind un excelent detoxifiant datoritǎ fitonutrienților rezultați din plantele descompuse. Nǎmolul de mare, cum ar fi cel de la Marea Neagrǎ sau Marea Moarta, este utilizat pentru a remineraliza pielea, precum și pentru hidratarea și netezirea acesteia.
Afecțiuni ȋn care se pot utiliza ȋmpachetǎrile cu namol:
• Reumatism
• Infertilitate
• Obezitate
• Anxietate
• Stres
• Ȋmbunǎtǎțirea sistemului imunitar
• Flexibilitatea articulatiilor
• Stimuleazǎ circulația și metabolismul
Ȋn timpul ȋmpachetǎrilor cu nǎmol organismul absoarbe vitaminele și minerale din acesta, eliminȃnd ȋn acelasi timp toxinele prin piele. Conținutul de minerale variazǎ ȋn funcție de nǎmol, ȋnsǎ majoritatea conțin o mare varietate de minerale care ajuta la detoxifierea organismului și la vindecare:
• Cuprul - Cunoscut pentru calitǎțile sale terapeutice, acesta ușureazǎ durerile articulare, durerile musculare și vindecǎ ranile. Cuprul poate contribui, de asemenea, la ȋmbunǎtǎțirea funcției tiroidiene și la prevenirea bolilor.
• Magneziu - Ajută la stimularea circulației și extrage toxinele blocate ȋn organism. Magneziul poate ajuta, de asemenea, la relaxarea musculaturii, precum și la reducerea durerii musculare.
• Zincul - Ajută la repararea țesuturilor deteriorate și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
• Fierul - Promovează transportul oxigenului la celulele sanguine, contribuie la sănătatea muscularǎ, ajutǎ la reglarea temperaturii corpului și ȋntǎrește sistemul imunitar.
• Grmaniul - Este un antioxidant puternic, ajutǎ la ȋmbunǎtǎțirea circulației, la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și la ȋntǎrirea sistemului imunitar.

fototerapia - SOLUX

Intelegem prin fototerapie, folosirea energiei radiante luminoase in scop tera­peutic. Dupa sursa folosita, poate fi: naturala sau helioterapeutica (de la soare) si artificiala (cand se folosesc diferite aparate cu energie electrica) (lampi cu ultravio­lete sau Solux cu infrarosii).
Notiuni generale: lumina, cu o viteza de propagare de 300 000 km/sec, se transmite sub doua forme, si anume: a) ondulatorie sau electromagnetica, care are la baza radiatia electromagnetica (unde electromagnetice) si b) corpusculara, fo-tonica sau cuantica. Aceasta teorie explica transmiterea luminii in mod discon­tinuu, prin particule de energie numite fotoni. Teoriile de mai sus pot explica pro­prietatile fundamentale ale luminii ca: reflectia, refractia, interferenta, polarizarea, difractia. De fapt, prima nu poate explica fotoelectricitatea, a doua - interferenta si difractia, dar amandoua pot explica toate fenomenele luminoase; deci: nu unda sau corpuscul, ci unda si corpuscul. Spectrul acestor unde electromagnetice cunoscute se intinde de la radiatii cu lungimi de unde de kilometri, pana la lungimi de unda de 0,000 01 m, iar frecventa lor incepe de la 0 pana la ordinul IO22 (adica 10 urmat de 22 zerouri, ca la radiatiile cosmice).
Lumina vizibila are o zona foarte limitata, gasindu-s e intre radiatiile ultraviolete (urmate de razele X si apoi de razele cosmice). In concluzie, fototerapia, de care ne interesam aici, cuprinde aceste trei forme: radiatiile luminoase, ultravioletele si infrarosii.
RAZELE INFRAROSII
Sursa naturala este lumina solara, folosindu-se helioterapia, care este o terapie mixta (ultraviolete, infrarosii si radiatii luminoase). Ca surse artificiale sunt utilizate o serie de aparate (lampi electrice, radiatoare cu rezistente etc). Spectrul infrarosului este alcatuit din trei grupe de radiatii: infrarosii A cu 1 = 0,78 -1,5 microni; infrarosii B cu 1 = 1,3 - 3 microni; infrarosii C cu 1 = 3 - 50 microni. Radiatiile din grupul A sunt cele mai penetrante. Aparatele care produc infrarosii sunt:
- lampile Solux, folosesc curent in terapeutica; ele au niste lame de sticla, nu­mite filtre, alcatuite din saruri de mangan, cobalt sau iod; rolul lor este de a selecta diferite radiatii infrarosii;
- baile de lumina, partiale sau generale; sunt alcatuite din pereti de lemn acope­riti cu oglinzi care sa reflecte lumina, prevazuti cu o serie de becuri care propaga caldura.
Procedura cu infrarosii dureaza 15 - 20 de minute. Lampa Vitalux produce infrarosii si ultraviolete.
Actiune: razele infrarosii se mai numesc si calorice. Ele produc eritemul caloric, care da o pigmentare a pielii: marmorata, neuniforma si care dispare mai repede fata de eritemul actinie produs de ultraviolete; sunt puternic vasodilatatoare (derm, hipoderm), stimuland circulatia locala si fagocitoza; datorita acestor efecte, ele au un rol trofic si antiinflamator.
\ Indicatii: boli reumatismale (artrite cronice, artroze); afectiuni traumatice (en- . torse, redori etc); boli neuro-musculare (nevrite, nevralgii, mialgii); afectiuni cu­tanate (plagi atone, ulcere varicoase); alte afectiuni cronice (metroanexite, gastrite etc, intoxicatii cronice, diabet zaharat, obezitate, hipotiroidism etc.
RAZELE ULTRAVIOLETE (UV)
Sunt radiatii cu o lungime de unda mai mica decat cele infrarosii, dar cu o frecventa mai mare. Sunt, de asemenea, trei grupe de ultraviolete: A,B,C.
- Ultravioletele A, cu lungimea de unda = 0,23 - 0,40 microni.
- Ultravioletele B, cu lungimea de unda = 0,28 - 0,32 microni.
- Ultravioletele C, cu lungimea de unda = 0,28 microni.
Ele sunt produse - in afara de sursa naturala, soarele - de aparatele cunoscute: lampile de cuart, care nu absorb ultravioletele ca sticla obisnuita. Ultravioletele iau nastere prin descarcarea curentului electric in becul care contine vapori de mercur metalic sau prin arcul voltaic. Aplicatia terapeutica cu ultraviolete se face local si general. Local se face doza-eritem (echivalenta cu o arsura usoara, de gradul I), dupa ce am testat sensibilitatea tegumentului (biodozimetria). General, ultravioletele se folosesc in doza progresiva, adica incepand cu 1 - 2 minute si ajungand pana la 10-15 minute.
Important! intotdeauna ochii trebuie protejati (cu ochelari negri sau vata umeda).
Proprietatile ultravioletelor sunt multiple.
a) Chimice:
- oxidare (exemplu: formarea apei oxigenate sub actiunea lor),
- reducere (exemplu: sarurile de Ag, folosite in fotografie);
- polimerizare (exemplu: formarea ozonului in atmosfera).
b) Biochimice: HbO este redusa in methemoglobina, ergosterolul este activat si transformat in vitamina D2 etc.
c) Biologice: inhibarea diastazelor, fermentilor, histaminogeneza, degradarea acizilor aminati etc; sterolii sunt transformati in vitamina D2; actiune bactericida. (Se poate masura, cu ajutorul biofotometrului, numarul de colonii microbiene distruse de UV.).
In doza mai redusa, atenueaza virulenta germenilor patogeni (bacterii sau viru­suri), in felul acesta s-au putut face unele vaccinuri (antirabic, contra psitacozei, febrei aftoase, bacteridiei carbunoase, tuberculozei etc). Tot aceasta actiune bactericida a UV explica sterilizarea apelor naturale, mai intensa in timpul verii. Pe aceasta proprietate se bazeaza folosirea lor la sterilizarea aerului din spitale, crese, sali de operatie, saloane de nou-nascuti etc.
d) Eritemul actinie, care lasa loc pigmentatiei uniforma, si de durata mai lunga, comparativ cu pigmentatia generata de infrarosii.
e) Cresc Ca si P in sange.
f) Stimuleaza hematopoeza.
g) Stimuleaza sistemul reticulo-endotelial si deci capacitatea de aparare a orga­nismului.
Toate aceste proprietati ale radiatiilor ultraviolete - unele cunoscute din vechime - au facut sa li se acorde mare importanta pentru apararea sanatatii omului.
De aici vine si dictonul vechi: "Unde nu intra soarele pe fereastra, intra doctorul pe usa".

Parafina

Substanţă obţinută prin prelucrarea petrolului şi care se prezintă sub forma unor cristale, parafina este folosită atât pentru înfrumuseţare, cât şi în cadrul unor tratamente precum cele pentru reducerea durerilor reumatice şi ca terapie în artrită, osteoartrită, poliartrită reumatoidă şi spondilită anchilozantă
În bolile reumatismale, aplicaţiile cu parafină ajută la intensificarea circulaţiei sanguine şi la relaxarea musculară, atenuând durerile date de aceste afecţiuni.
De asemenea, aplicaţiile cu parafină pot fi folosite şi pentru calmarea unor dureri precum cele date de anexita cronică şi în sclerodermie, boală care afectează ţesutul conjunctiv, manifestată prin simptome precum îngroşarea pielii.

Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor conditii, inclusiv boli obstructive ale cailor respiratorii.
Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obtine un efect topic sau sistemic.
Cel mai mare avantaj al acestei terapii este ca utilizeaza doze mai mici de substante medicamentoase iar efectele adverse sistemice sunt reduse, in tip ce raspunsul la tratament este unul rapid. Dimensiunea particulelor este foarte importanta intrucat admnistrarea medicamentelor depinde de aceasta intr-o mare masura.



Terapia cu unde scurte

Aplicarea terapiei cu unde scurte determină încălzirea ţesuturilor prin folosirea de câmpuri electrice sau magnetice. Undele scurte sunt aplicate folosind metoda în câmp condensator sau metoda în câmp inductor.
În cazul metodei în câmp condensator zona tratată este plasată între două plăci de condensator (electrozi tip placă sau electrozi din cauciuc moale). Sub influenţa câmpului electric de înaltă frecvenţă alternant are loc un proces periodic de schimb de sarcini în ţesuturile tratate, care determină o încălzire uniformă la toate nivelurile regiunilor de ţesut tratate. Metoda câmpului inductor foloseşte o bobină sub forma unui electrod de curent turbionar (monodă) sau o diplodă. Curentul de înaltă frecvenţă trece prin bobină şi generează un câmp magnetic variabil. Câmpul rezultat determină încălzirea mai ales a ţesuturilor cu bune proprietăţi conductive, cum ar fi ţesutul conjunctiv şi muscular. În modul pulsatil al terapiei cu unde scurte, accentul se pune pe efectul atermic cu îmbunătăţirea trofismului şi care se reflectă asupra sistemului vascular. Efectele termice locale sunt predominante în cazul operării continue, ducând la imbunătăţirea metabolismului celular, la reducerea vâscozităţii fluidelor corporale, la creşterea capacităţii de tensionarea a fibrelor de colagen, la stimularea circulaţiei şi la posibilitatea de tratare a sistemului nervos.
Undele scurte sunt utilizate cu preponderenţă în ortopedie, traumatologie, reumatologie, precum şi în ORL, urologie, ginecologie şi medicină internă pentru:
Tratamentul inflamaţiilor cronice
Calmarea durerii
Spasm reduction and deionizing
Reducerea spasmelor şi relaxare musculară

Tratament fără durere

Terapia cu laser este rapidă şi nu doare. Este o alternativă extrem de “convenabilă” a acupuncturii pentru pacienţii care au teamă de înţepături. Eficienţa laserterapiei este cu mult mai mare dacă aplicaţiile se fac în punctele de acupunctură, aşa cum sunt ele descrise în medicina tradiţională extrem orientală.
De asemenea, această terapie cu lumină polarizată (laserul) nu este contraindicată în nici o etapă a vieţii şi nici nu are efecte secundare.
Afecţiuni tratate prin laserterapie
Laserterapia este folosită în foarte multe domenii medicale: în boli interne, chirurgie, traumatologie şi ortopedie, boli dermatologice, în obstretică şi ginecologie, medicină sportivă, ORL, oftalmologie, stomatologie şi nu numai.
Principalele indicaţii ale laserelor de joasă putere, de biostimulare tisulară sunt:
artritele (osteoartrită, artrită reumatoidă);
durerile coloanei cervicale, toracice, lombare (sindroamele low back pain);
durerile articulare (genunchi, umăr, gleznă, şold);
halux valgus şi pinteni calcaneeni;
sindromul de tunel carpian (cauzat de compresiunea nervului median la nivelul încheieturii mâinii, manifestat prin durere,amorţeli, furnicăruri la nivelul mâinii);
fibromialgia (duce la durere cronică la nivelul muşchilor, articulaţiilor şi ţesuturilor moi);
tendinite, entesite, mioentesite;
asciita plantară;
accidentări (întinderi musculare, entorse), leziuni cauzate de mişcări repetitive (suprasolicitare segmentară);
nevralgii diverse (nevralgia dentară, nevralgia intercostală, nevralgia Arnold), nevralgia de trigemen;
sinuzită şi rinită alergică;
tratamente stomatologice: grăbeşe mult vindecarea şi cicatrizarea gingiei după o extracţie dentară; tratează cu mare succes aftele acute şi erupţia herpetică acută;
ulcerul varicos este extrem de receptiv la această terapie; pot fi vindecate chiar şi leziuni foarte vechi de 15-20 de ani;
arsurile de gradul I şi II, cu orice localizare, dar mai ales faciale (se utilizează radiaţia roşie, cu frecvenţa de 5-10 Hz, 10-15 aplicaţii), acneea.

Beneficiile folosirii curentilor galvanici, sunt urmatoarele:
- galvanoterapia aduce un important efect analgezic sau antialgic, datorat scaderii excitabilitatii nervoase la nivelul polului pozitiv (anod) si resorbtiei metabolitilor din procesele inflamatorii.
- asadar, intervine in procesul resorbtiei metabolitilor din procesele inflamatorii, deci are si un efect antiinflamator, fapt pentru care este indicat in arterite, artroze, spondiloze, sechele posttraumatice, arterite periferice, etc.
- la nivelul electrodului negativ (catod) produce o stimulare neuromusculara, prin acest lucru, gasindu-se indicatiile sale in afectiunile neuro-musculare, hemiplegii, sau dupa perioade de imobilizare gipsata, etc.
- in functie de modul de aplicatie (ascendent sau descendent), intervine in reglarea modificarilor de excitabilitate a sistemului nervos central (eliminarea tensiunilor nervoase).
- contribuie la reglarea nespecifica a sistemului neurovegetativ.
- aduce un important efect biotrofic prin imbunatatirea irigatiei locoregionale si drenarea lichidelor stagnante intratisular (edeme, sufuziuni, exudate etc), imbunatateste circulatia limfatica.
- aduce bineinteles si un important efect vasodilatator, datorat hiperemiei reactive de la nivelul circulatiei superficiale si de profunzime, deci imbunatateste circulatia sanguina.

CURENTII INTERFERENTIALI

Utilizarea curentilor interferentiali ofera urmatoarele beneficii:
- curentii interferentiali, au o actiune stimulatoare asupra musculaturii scheletice si in mod special, au efect de stimulare asupra muschilor netezi hipotoni. Sunt totodata folositi si in atrofiile musculare;
- imbunatatesc forta si tonicitatea musculara;
- au o importanta actiune analgetica. Aceasta terapie are efectul unui micromasaj asupra tesutului afectat, inlaturand durerea si imbunatatind circulatia oxigenului in tesuturi, cresc activitatea celulara;
- curentii interferentiali au actiune vasomotorie cu efect hiperemizant;
- deasemena, duc la obtinerea de efecte decontracturante, miorelaxante si trofice. Tocmai prin efectul decontracturat, intervin asupra musculaturii contractate, relaxand-o, iar prin efectul trofic, ajuta la nutrirea tesuturilor. Tot prin acest ultim efect, contribuie la imbuntatirea mobilitati articulatiilor (articulatiile devin mai mobile si prin urmare mai sanatoase);
- intervin favorabil asupra starilor inflamatorii, eliminand inflamatiile articulare si cele musculare. Prin acest efect antiinflamator cat si al celui antialgic desigur, constituie o modalitate eficienta de prevenire cat si de combatere a inflamatiilor posibile, sau deja aparute in urma unui traumatism, si de asemenea, combat durerile existente;
- au o importanta actiune antiedematoasa (elimina edemele, umflaturile rezultate din infiltrarea unui lichid seros intr-un tesut celular subcutanat);
- avand un important efect resorbtiv asupra induratiilor cutanate fibroase sau cicatricelor, acesti curenti, influenteaza vindecarea leziunilor la nivelul tesutului moale;
- normalizeaza functiile sistemului vegtativ;
- curentii interferentiali, influenteaza cat si tesuturile din profunzime;
- favorizeaza recuperarea unor afectiuni de diferite etiologii si implicit, ajuta la reintegrarea in activitatea zilnica normala;
- sunt usor de aplicat, nu sunt toxici si nu apar efecte secundare in urma utilizarii lor.

PACHET DE TRATAMENT SI ODIHNA

Tratament medico – balnear (3-4 proceduri/zi la recomandarea medicului de specialitate, consultatii, asistenta medicala, s.a.)

PACHET DE TRATAMENT AMBULATORIU

a)Consultatie medicala

–medic specialist
- medic primar cadru universitar

b)Proceduri medico – balneare:

I. Fizioterapeutice :
- electroterapie (c. diadinamici, interferentiali, galvanici, Ionizare, trabert, tens, ultrasunet,laserterapie, s. a.)
- unde scurte
- aerosoli
-  parafina          

II.Proceduri balneare:
-  impachetari cu namol de AMARA
-  impachetari cu namol de TECHIRGHIOL
-  bai carbogazoase                                          
-  bai cu sare de BAZNA
-  plante medicinale
-  bai cu namol
-  mofeta cu CO2 tip BUZIAS, BORSEC, COVASNA

c) Kinetoterapie
– gimnastica medicala                                
Hidrokinetoterapie

d) Masaj terapeutic
                                         
e) Proceduri de relaxare

− FITNESS
− AEROBIC
− MASAJ , inclusiv cu PIETRE VULCANICE siVACUUM
− SAUNA
− BIO-DETOX , BIO-SAUNA
− PISCINA CU APA INCALZITA
− LECTII INOT

PROGRAM

CONSULTATII MEDICALE: LUNI, MIERCURI, VINERI: 
9:00 - 15: 00

PROGRAM  ACTIVITATE : BAZA DE TRATAMENT: LUNI-DUMINICA:
9:00-20:00

Relatii si programari la sediul CHR PANORAMIC(MOTEL) CALAFAT, STR. 22 DECEMBRIE NR.1      
 Web: hotelpanoramic-calafat.ro 

TEL: 0251232960; 0769047898

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.