Barbu Drugă a fost stăpânul portului din Cetate. A adus României emblema de Grânarul Europei

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Barbu Drugă a fost unul dintre cei mai mari boieri ai vremii, dar şi proprietarul unor case, mori şi terenuri. Omul de afaceri a deţinut şi o impresionantă colecţie de artă, majoritatea lucrărilor fiind copii ale originalelor făcute.

Istoricii susţin că Barbu Drugă a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din zona Olteniei. Comuniştii i-au confiscat averea, însă niciodată nu au putut să îl arunce în spatele gratiilor.

 „A avut o avere impresionantă. A fost un om extraordinar, iar tot timpul îşi ajuta angajaţii cu bani. A deţinut case, terenuri, dar şi mori. La vremea respectivă ducea făină în Europa. Utilajele folosite erau de cea mai înaltă tehnologie“, a povestit Toma Rădulescu, istoric.

Boierul Barbu Drugă şi-a avut moşia în comuna Cetate, pe malul Dunării. În zonă a făcut un port, iar imediat negustorii din toată Europa au venit pe Dunăre să cumpere grâul şi porumbul românesc.

Oamenii din zonă au povestit că în scurt timp comuna lor a devenit înfloritoare.

 „În port munceau peste 300 de oameni. Îmi aduc aminte că a fost inaugurat  în anul 1904. Barbu Drugă a fost o figură emblematic pentru comuna Cetate. A deschis portul al Dunăre pentru înlesinrea exportului de cereale. Moara din zonă avea utilajele cele mai performante. A ţinut mult al domeniul de la Cetate de care s-a ocupat tot timpul. A fost ridicat din câte îmi aminte în anul 1875“, a declarat Ion Cârstea.   
 
Vila lui Dinel Staicu, denumită „Casa Bujorului”, a aparţinut iniţial boierului Barbu Drugă, iar în perioada comunistă era casa lui Nicolae Ceauşescu. Casa a fost construită de renumitul arhitect Gio-vanni Battista, acelaşi care a proiectat sediul Prefecturii Dolj, Primăria Craiovei şi Primăria Bucureşti. Staicu a cumpărat drepturile succesorale ale moştenitorilor lui Barbu Drugă.

Deşi casa a fost refăcută în întregime, păstrând stilul interbelic pe alocuri, peste vitraliile boierului Drugă planează termopanele. A murit sărac Barbu Drugă a murit într-o mizerie de nedescris.

„Eu l-am cunoscut când aveam 12 ani. Eram la coadă la pâine cu tatăl meu, iar Barbu Druga abia îşi putea trage picioarele. Din omul cu o avere impresionantă ajunsese de nerecunoscut.Cei care îl cunoşteau îi dădeau câte o bucată de pâine. Atunci am aflat cu adevărat povestea boierului oltean. Comuniştii au pus mâna pe averea lui Barbu Drugă. Este păcat că un astfel de om a ajuns să moară într-o mizerie cruntă”, a mai povestit istoricul Toma Rădulescu.

Sursa:adevarul.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.