Războiul preţurilor din pieţe

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Preţurile legumelor şi fructelor nu au suferit prea mult de pe urma lipsei de apă din sol. Cel puţin aşa rezultă din oferta de pe tarabe, unde preţul este influenţat mai mult de raportul dintre cererea comercianţilor şi oferta producătorilor.

În ciuda secetei care afectează toată ţara, preţurile legumelor şi fructelor din pieţe nu au înregistrat o creştere semnificativă. În Piaţa Centrală din Craiova, oferta de produse autohtone era variată, iar preţurile nu erau considerate de cumpărători exagerate, ci normale pentru o perioadă în care apar scumpiri peste scumpiri. „Să vedem ce va fi la toamnă, când se face aprovizionarea de iarnă. Atunci s-ar putea simţi mai mult în preţ efectul secetei“, erau de părere unii cumpărători.  
La capitolul fructe româneşti, acum este perioada prunelor. Piaţa era plină, iar preţul lor varia între 2 şi 2,5 lei, constant, după cum susţin comercianţii. Nici la legume nu par să se simtă efectele secetei. Asta pentru că preţul în piaţă este făcut de comercianţii care cumpără angro de la producătorii nevoiţi de cele mai multe ori să-şi vândă marfa pe nimic decât să rămână cu ea. Iar creşterile de preţ vin mai mult din nevoia comercianţilor de a-şi acoperi toate cheltuielile. Dar nu pot fi nici prea mari, pentru că puterea de cumpărare a scăzut.   
„Sunt societate şi sunt de mult timp pe piaţă, dar an mai prost ca ăsta nu am întâlnit până acum. Nu are lumea bani, ce să facem?! Dar oamenii cumpără, pentru că trebuie să mănânce. Dacă astă-iarnă dădeau şapte-opt lei pe kilogramul de ardei gras, acum e mai puţin de doi lei. De vândut vindem, dar nu putem lăsa la preţ, poate să mai punem ceva“, a spus o comerciantă. 

„Ţăranii nu mai au produse“

Aceeaşi comerciantă ne-a explicat şi de ce unele preţuri la produse se menţin ridicate: din lipsă de oferte. Marfa e tot mai puţină şi producătorii ţin la preţ. „Cererea e mare din partea noastră, dar oferta din partea ţăranilor este mică. Nu mai au produse. Din cauza secetei, abia încarci o maşină. Plus că şi de la ei pleacă puţin mai scumpe acum, cu ce mai punem şi noi, se ajunge la preţurile astea de le vedeţi acum pe piaţă. Dacă eu iau roşiile cu un leu şi jumătate kilogramul, nu le pot da la fel în piaţă, doar dacă vreau să scap şi să-mi scot măcar banii“, a afirmat aceasta. 
Cât am stat de vorbă, vânzarea la taraba ei a mers. „Depinde şi de marfă, dacă arată bine se cumpără. Dar am mai întâlnit şi cazuri în care produsul arăta bine pe dinafara, iar pe dinăuntru era stricat“, a spus aceasta. „Preţul la ardei gras este acum de 1,5 lei, dar a fost şi doi lei“, a adăugat comercianta. Aşa se explică poate cartonaşul cu preţul aşezat pe produsul res­pectiv, pe care era scris 1,5 lei, dar pe verso era trecut 2 lei. 
„Cheltuielile sunt mari. Chiria este 1.500 de lei pe lună, ar trebui să ai un profit de minimum 4.000 de lei pe lună ca să plăteşti toate datoriile şi să-ţi mai rămână şi ţie ceva. Acum plăteşti taraba şi când eşti în concediu. O ţii goală, dar dai bani. Plus că din cauza căldurilor ăstea mi s-au stricat şi legumele. Numai ce am aruncat vreo 70 de kilograme de ardei şi vreo 150 de kilograme de roşii“, s-a plâns aceasta.

Producătorii se luptă cu concurenţa

La producătorii din piaţă, situaţia este puţin diferită: nu pot creşte preţul din cauza concurenţei. Gheorghe Pârlea este din Işalniţa şi vinde legumele crescute în propriul solar. Nu a avut probleme cu apa în toată această perioadă de secetă, dar costurile de producţie au crescut din cauza consumului mare de energie electrică. Cu toate acestea, nu a mărit preţul de la tarabă. „Ce preţuri să mai creştem?! Și aşa lumea e săracă şi nu are bani! A fost secetă, dar la noi, la Işalniţa, nu am avut probleme cu apa. Am udat permanent, dar s-a simţit la curent“, ne-a spus Gheorghe Pârlea. 
Vindea castraveţi, morcovi, dovlecei, verdeaţă, dar marea lui problemă nu este puterea de cumpărare, ci concurenţa. „Castraveţii sunt sută la sută naturali. Îi am cu doi lei cincizeci, dar îi las mereu la doi lei. Ăstea sunt preţurile. Uitaţi ce vinete mari au cei de lângă mine, şi le dau cu un leu jumate kilogramul. Nu ştiu de unde le iau aşa, de la Izbiceni cred. După ce am văzut oferta lor, a trebuit să mă reorientez, aşa că am scos vinetele din grădină şi am pus roşii, fasole teci, ce ar merge mai bine la toamnă. Roşiile le vând bine atunci, că se iau pentru bulion, pentru gogonele, fasolea la fel, se caută în acea perioadă“, a adăugat producătorul din Işalniţa. „Dar şi sămânţa e scumpă. Am dat, de exemplu, 43 de lei pe un plic cu 100 de seminţe“, a conchis el.

Preţurile legumelor din Piaţa Centrală
Roşiile: 1,5 lei/kg; castraveţii: 2 lei/kg; ardeiul gras: 1,5 lei/kg; ardeiul capia: 2,5 lei/kg; morcovii: 2 lei/kg, ceapa: 1,5 lei/kg, varza: 2 lei/kg, vinetele: 1,5 lei/kg, cartofii: 1,2 lei/kg, fasolea uscată: 7 lei/kg.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.