Un nou an şcolar fără uniforme

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Reintroducerea uniformei şcolare a fost un subiect intens dezbătut în primele patru luni ale acestui an atât de parlament, cât şi de guvern. În cele din urmă, discuţiile pe această temă au fost abandonate fără nici un rezultat. Prin urmare, elevii vor începe un nou an şcolar fără o ţinută obligatorie.

Costumul bleumarin pentru băieţi şi rochiile în carouri peste care se aşezau şorţuleţe cu volănaşe pentru fete au rămas istorie. Nu se mai întâlnesc nici măcar la elevii din clasele primare. Nu au apărut nici alternative şi asta pentru că Legea educaţiei nu are nici un articol care să facă referire la o ţinută obligatorie, chiar dacă ar constitui un element de siguranţă pentru elevi. Directorii şcolilor generale mai încearcă să păstreze din tradiţie pentru bobocii de clasa I. Dar iniţiativele de acest gen sunt rare şi adaptate la ceea ce se găseşte în magazine. La Şcoala 21 „Gheorghe Ţiţeica“ din Craiova, directorul Camelia Buzatu le-a transmis părinţilor ca elevii să poarte „pantalon sau fustă de culoare închisă şi o cămaşă albă“. 
„Nu se mai poartă uniformă nici la elevii din clasele primare pentru că nu se mai găseşte. Nu putem apela nici la firme care mai produc aşa ceva pentru că au nişte preţuri astronomice, iar copiii cresc foarte repede şi, în cinci-şase luni, deja le rămâne mică şi vin părinţii cu reclamaţii. În această situaţie am apelat la alternative care se găsesc rapid“, a spus managerul.

Refuzată de la gimnaziu

Ţinuta standard nu este valabilă decât pentru elevii din clasele I-IV. Şi de anul acesta este posibil şi pentru elevii mai mici, de la clasa pregătitoare. La gimnaziu este greu de impus. Profesorii se lovesc atât de refuzul elevilor, cât şi de cel al părinţilor. „Elevii de gimnaziu refuză să se îmbrace la fel. Vor să se evidenţieze prin diverse ţinute şi nefiind nici o legislaţie la nivel naţional nu avem cum să le impunem. Avem şi părinţi care refuză categoric uniforma pentru elevi. Numai dacă ar fi ceva obligatoriu la nivel naţional am putea să le facem o conduită în acest sens“, a adăugat managerul de la Şcoala nr. 21 „Gheorge Ţiţeica“ din Craiova.

Nici o şcoală din Dolj nu are uniformă obligatorie

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Județean Dolj au precizat că, pentru anul şcolar următor, elevii sunt obligaţi să poarte doar însemne distinctive impuse prin Legea nr. 35/2007 pentru creşterea siguranţei în şcoli. Însemnele distinctive pot fi eşarfe, ecusoane sau chiar articole vestimentare, cum ar fi cămaşă cu insigna şcolii. „Nu există nici un fel de normă legislativă care să precizeze obligativitatea uniformei şcolare. Şi nici la nivelul judeţului Dolj nu există nici o şcoală care să aibă uniformă pentru toţi elevii. Au fost doar tentative de a impune o astfel de ţinută, care ar aduce mai multă disciplină în rândul elevilor“, a spus inspectorul şcolar general adjunct Nicuşor Cotescu. Cadrele didactice şi inspectorii şcolari susţin că lipsa uniformei şcolare favorizează în special absenteismul în rândul elevilor.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.