Vărzarii din Băleşti plâng după ploaie

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Locuitorii comunei gorjene Băleşti plâng după recoltele distruse de secetă şi după ploaie. Pământul este crăpat, ars de soare şi aproape lipsit de vegetaţie, dar oamenii nu încetează să spere că vor avea ce pune în hambare şi în cămări la toamnă. Comuna este una dintre cele mai bogate din judeţ şi aici este o tradiţie de peste o sută de ani a cultivării legumelor şi în special a verzei. Varza de Băleşti este vândută pe pieţele din întreaga Oltenie şi din Hunedoara. Seceta prelungită, lipsa precipitaţiilor, dar şi posibilităţile reduse de a iriga culturile sunt principalele premise ale unei recolte slabe anul acesta. Oamenii susţin că recolta de varză este compromisă, iar dacă nu va ploua până la toamnă, va fi cu 50% - 60% mai mică decât cea de anul trecut. Peste 90% din locuitorii comunei trăiesc din cultivarea legumelor și depind de apă şi de câte legume vor putea recolta la toamnă.

Un singur canal de irigaţii la sute 
de hectare 

La Băleşti au existat până de curând şi sere legumicole, iar înainte de 1990 în localitate funcţiona unul dintre cele mai moderne sisteme de irigaţii din judeţul Gorj. Din acesta a mai rămas doar un canal, pe alocuri năpădit de buruieni, şi din care sătenii încearcă să tragă apă pentru a ţine culturile de legume în viaţă. În prezent, în canal, nivelul apei nu măsoară mai mult de o palmă. „E vai de noi cu seceta asta şi nu ştiu ce va fi în următorii ani. Mi-e teamă că va fi şi mai rău cu lipsa apei, a ploilor, şi că vom avea din ce în ce mai puţin. Producţia de varză de anul acesta va fi cu 60% mai scăzută decât cea de anul trecut. Unii nici nu se mai gândesc să mai meargă la piaţă să vândă, ci să producă numai pentru ei şi familie. Deja am văzut că în unele zile kilogramul de varză a trecut de trei lei. Dacă nu uzi varza măcar la trei-patru zile e terminată. Ai pierdut tot!“, a povestit Ion Bâzu, de 72 de ani, cultivator de varză din Băleşti.

La 90 de ani e pe câmpul cu varză 

Vasile Drumen, din satul Ceauru, are 90 de ani şi i se umezesc ochii atunci când priveşte pământul crăpat. Are o pensie de numai 600 de lei şi toată viaţa a trăit din cultivarea verzei. Se trezeşte zilnic la ora 6.00 şi merge la câmp. „Nu am cum să nu muncesc. Sunt unele zile când merg şi zece kilometri pe jos. Cum să stai în casă, chiar dacă e caniculă, şi să laşi să piară totul? Numai cine nu munceşte nu are, dar trebuie să te mai ajute şi ploaia. Un loc de varză l-am dat să îl muncească nişte consăteni, că eu nu mai pot să cultiv atât de mult ca pe vremuri, dar am destul şi acum. La 90 de ani nu simt bătrâneţea, că de dimineaţa şi până seara nu stau şi muncesc la legume“, a povestit bătrânul. 
Din cauza lipsei nutreţului şi a secetei din ultimii ani, în Ceauru nu mai există nici o vacă, în ciuda faptului că aici trăiesc aproape o mie de familii. Oamenii se tem de ce e mai rău, când vine vorba de viitor şi lipsa precipitaţiilor.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.