Bulgaria doreşte renegocierea reparitizării încasărilor de pe podul Calafat-Vidin

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Ministrul bulgar al dezvoltării regionale Liliana Pavlova şi-a exprimat vineri speranţa că ţara sa va putea renegocia cu România modul în care vor fi împărţite încasările din taxele percepute pentru traversarea noului pod de peste Dunăre, cel între Calafat şi Vidin.

Aflată în studioul postului de televiziune BTV, Pavlova a spus că în anul 2000 guvernul fostului premier Ivan Kostov a acceptat o condiţie în defavoarea intereselor Bulgariei, şi anume ca toate taxele rutiere pentru traversarea podului Calafat-Vidin să fie percepute de către România, iar pentru Bulgaria să rămână doar taxele feroviare. Ministrul a notat că traficul rutier pe noul pod va fi de câteva ori mai mare decât cel feroviar şi ca această repartizare a veniturilor nu este în interesul Bulgariei, în condiţiile în care Sofia a asigurat 80% din finanţarea proiectului. Dna Pavlova a spus totuşi că încă este timp ca această clauză să fie renegociată, adăugând că valoarea taxelor urmează să fie stabilită.

Oficialul a recunoscut că infrastructura în zona noului pod şi, în general, în întreaga Bulgarie de nord se află într-o stare jalnică. Pavlova a spus că în acest moment se repară unele drumuri din nord-vestul ţării care vor înlesni accesul până la noul pod. La primăvară va începe construirea şoselelor de centură ale oraşelor Vraţa şi Montana, lucrările vor dura un an şi jumătate, în timp ce în perioada de programare 2014-2020 Bulgaria va încerca să obţină fonduri europene pentru construirea unui drum expres care să lege Sofia de Vidin.

Cotidianul Trud citează vineri un purtător de cuvânt al ministerului transporturilor care susţine că faptul că taxele rutiere vor fi plătite pe malul românesc nu înseamnă că toate veniturile vor fi încasate de România. Veniturile vor fi împărţite între România şi Bulgaria, iar Sofia va cere ca ea să primească mai mult pentru că a investit mai mult. Sursa citată susţine că nici pe malul bulgăresc, nici pe cel românesc nu vor fi percepute taxe pentru traficul feroviar. Trenurile plătesc ca să folosească infrastructura feroviară a Bulgariei, dar în cazul lor nu vor fi taxe speciale pentru traversarea podului.

Premierii României şi Bulgariei, Victor Ponta şi Boiko Borisov, au traversat miercuri al doilea pod peste Dunăre dintre cele două ţări, între Vidin şi Calafat, alături de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn. În cadrul unei conferinţe de presă improvizate la jumătatea podului, Borisov a declarat că a primit asigurări de la constructorul FCC că toate lucrările vor fi finalizate până în primăvară.

Podul Calafat-Vidin, al doilea care leagă malurile bulgăresc şi românesc ale Dunării, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costul construcţiei, care până în anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro până la finalizarea proiectului. În acest moment, între România şi Bulgaria există un singur pod peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, informează Agerpres.
Sursa:puterea.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.