Primarii mai au de aşteptat până să hotărască dacă măresc sau nu taxele locale

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Ordonanţa privind taxele şi impozitele locale, potrivit căreia primarii decid majorarea sau nu a acestora, mai are de aşteptat şi a născut şi dezbateri toată ziua de ieri. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a dat vina pe preşedintele Traian Băsescu. Administraţia prezidenţială a emis deîndată un comunicat care spune că preşedintele „respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă”.

În timp ce guvernanţi au schimburi de replici cu administraţia prezidenţială, unele primării au operat deja majorări ale acestor taxe, asta în condiţiile în care până la emiterea ordonanţei cu pricina românii vor trebi să plătească taxele şi impozitele majorate, după ce acestea au crescut cu 16% de la 1 ianuarie a.c.

„Rog autorităţile locale îngrijorate să se uite cu atenţie la actele normative în vigoare. Există un Cod fiscal în vigoare şi există o hotărâre de Guvern prin care s-au indexat impozitele şi taxele locale, pe care trebuie s-o aplice. Când va apărea o modificare a Codului fiscal, o vor citi şi vor vedea ce au de făcut. Deocamdată, trebuie să aplice legislaţia în vigoare”, a declarat Liviu Dragnea.

Ordonanţa ar putea fi adoptată de Guvern în această săptămână, pentru că preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea privind abilitarea guvernului de a emite astfel de acte normative pe perioada vacanţei parlamentare. De altfel, premierul Victor Ponta a explicat că, în aceste condiţii, ordonanţa intră în vigoare de marţi.

„Traian Băsescu a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013”

Chiar dacă acuzaţiile către Traian Băsescu nu au venit din partea premierului Victor Ponta, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, a emis un comunicat de presă referitor la ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale: „(1) – Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.