Halloween party ideas 2015

În fiecare an, pe data de 3 martie, vecinii noştri bulgari participă la manifestările dedicate Zilei Naţionale a Bulgariei. Şi în acest an, oficialităţi din cadrul Primăriei Calafat şi din instituţii de cultură din România au participat la manifestări, pentru a marca împreună cu vecinii noştri de peste Dunăre momentele importante care au stat la baza consolidării statului bulgar. 
La Monumentul Eroilor români din Inovo s-au depus coroane în memoria soldaţilor care au eliberat cetatea Vidinului  de sub stăpânirea turcească în anul 1877. Această localitate, aflată la 6 km de Vidin, a purtat numele de Smârdan în perioada premergătoare regimului comunist. Monumentul de la Inovo (Smârdan) a fost ridicat prin strădania Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria (AVB – asociaţie ce reprezintă români din Timocul bulgăresc) în anul 1997, când la conducere se afla domnul Ivan Alexandrov.

Slujbă de pomenire a soldaţilor români

În deschidere, începând cu ora 9.30, părintele Policarp, reprezentant al Mitropoliei Vidinului, a oficiat o slujbă de pomenire a soldaţilor români. La eveniment a participat primarul municipiului Calafat, Mircea Guţă. Românii din Bulgaria au punctat ca de fiecare dată acest moment important  prin prezenţa “Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria” (AVB), avându-l preşedinte pe Plamka Liubomirova. Primăria Vidinului, reprezentată de primarul Ghergo Ghergov, a realizat acest proiect împreună cu AVB şi cu sprijinul Clubului Naţional al Patrioţilor Bulgari (EDINENIE).

Tabloul istoric va fi transpus şi în ţară

A doua parte a manifestărilor s-a derulat în Vidin, pe platoul din faţa Primăriei, unde, după depunerea de coroane şi discursul primarilor din Vidin şi Calafat, s-a realizat o reconstituire istorică spectaculoasă a cuceririi cetăţii Vidinului de armata românească. Soldaţii, costumaţi ca în anul de graţie 1877, cu tunurile şi puştile încărcate cu muniţie de manevră, au luat cu asalt una din porţile fostei cetăţii  a Vidinului situată în centrul oraşului. Scena istorică a creat emoţie în rândul celor prezenţi. Primarul Mircea Guţă ne-a declarat că intenţionează ca, anul viitor,  acest tablou istoric cu scene de luptă să fie transpus şi la Calafat cu ocazia zilei de 9 mai.

Trimiteți un comentariu

Calafat News

{picture#https://4.bp.blogspot.com/-kMT8J0qeHcg/VbdxxUjkI5I/AAAAAAAASlM/AlrSQHRcrnU/s1600/cn2.jpg} Calafat News îşi propune să ofere cele mai importante şi cele mai noi ştiri. E-mail: calafat.live.stiri@gmail.com {facebook#https://www.facebook.com/calafatnews} {twitter#https://twitter.com/ciobanugigel} {google#https://plus.google.com/+CalafatNews} {pinterest#https://ro.pinterest.com} {youtube#https://www.youtube.com/channel/UC3D-WMvUbN9TlxFRUnSLu4A}
Un produs Blogger.