Preotul din Cetate le scrie mesaje localnicilor pe casă

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Un preot din comuna doljeană Cetate şi-a tapetat un zid al casei cu mesaje de apostrofare la adresa unor săteni pe care îi suspectează că au aruncat ulei şi motorină pe tencuiala imobilului în care locuieşte. “Gunoaielor, reduşilor, mucoşilor” sunt doar câteva epitete pe care omul cu sutană, Fabian Iovan, le foloseşte pentru a-şi „alinta” presupuşii răufăcători, asta înainte de a-i conştientiza de faptul că „lumânarea arde până în momentul când veniţi să vă cereţi iertare”. Preotul Iovan are un trecut zbuciumat, anul trecut fiind cercetat penal pentru că a înmormântat o localnică fără ca rudele să-i prezinte documentele necesare pentru înhumare.
de Larisa Mititelu

Totul a început în urmă cu o lună, când preotul a observat pe unul din zidurile casei urme de ulei şi motorină. Fabian Iovan a găsit atunci de cuviinţă să-i afurisească pe suspecţi prin intermediul unor mesaje lipite chiar pe locul „faptei”. „Aşa vreţi să trăim ca vecini, făcând rău la nesfârşit, sau asta nu este o ruşine? Trăiţi în junglă dacă în societate nu puteţi, reduşilor. Oglinda mizeriilor sociale (Aşa ştiţi să vă educaţi copiii, făcându-i martori la faptele voastre. Şi copiii voştri vor purta această pată)”, le scrie preotul Fabian Iovan presupuşilor răufăcători. După ce le bate obrazul, omul în sutană cere despăgubiri şi ameninţă că în cazul în care nu primeşte cele cerute, va „posta” numele celor pe care îi consideră vinovaţi de murdărirea casei: „Făptaşi pentru ai voştri părinţi sunt duşmanul, pentru voi nebunul. Mucoşilor! Vă aştept să-mi aduceţi cinci saci cu ciment şi două remorci cu nisip. Să îndreptăm ce aţi stricat, plus bani-mâna de lucru. Săptămâna viitoare vă pun numele aici în caz că nu luaţi în considerare. Măcar pentru ai voştri copii aveţi puterea să recunoaşteţi”.

„Înapoiaţilor, nu faceţi pomeniri că ulei şi motorină vor primi”
Preotul a scris pe trei coli de hârtie A4 tot ce-a simţit în momentul în care şi-a văzut agoniseala batjocorită. Apoi a lipit foile pe zidul casei la vederea trecătorilor. Mesajul este adresat răufăcătorilor pe care preotul îi cheamă să-şi ceară iertare: „Lumânarea arde până în momentul când veniţi să vă cereţi iertare. Vă aştept. Nu uitaţi, mergem şi la poliţie. Făptaşi, haideţi, vă aştept să vă cereţi iertare, să nu intrăm în postul sfintelor Paşti. Ce o să spuneţi la spovedanie? Sau o să ocoliţi această faptă şi o să luaţi sfintele Paşti cu indiferenţă şi atunci pârjolul va fi mai mare. Vreţi să ne dăm că ne avem bine, dar pe la spate tot pe ale voastre le ţineţi”. Dar câteva rânduri mai jos preotul Iovan răbufneşte: „Vedeţi, creatorul lucrează. Ar fi bine să vă mutaţi de aici, să nu aşteptaţi să vă mute mahalaua. Nu sunteţi de trăit în societate ci în junglă, pe vale, în pădure, aşa cum le place gunoaielor, reduşilor, mizeriilor ca de alde voi. Priviţi-vă în oglindă, făptaşilor, oglinda sufletelor pătate şi mizere. Înapoiaţilor, nu faceţi pomeniri că ulei şi motorină vor primi. Ştiu că vă doare, vă apasă, aveţi sufletele grele pentru motorina şi uleiul aruncate pe casa unui preot”. Modul de comunicare cu totul aparte adoptat de părintele Iovan nu i-a surprins pe localnici. Aceştia spun că preotul are un comportament mai diferit faţă de ceilalţi preoţi din comună şi era de aşteptat să reacţioneze astfel. „Pe casele celorlalţi preoţi nu se aruncă nici cu ulei, nici cu motorină. Oare de ce credeţi că la părintele Fabian s-a întâmplat ce s-a întâmplat? El este mai altfel. Nu spun mai multe, dar tot satul îl cunoaşte”, spune un localnic. În ceea ce îl priveşte pe preotul Fabian Iovan, acesta nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta un punct de vedere cu privire la cele întâmplate.

Dosar penal pentru abuz în serviciu
Preotul din comuna Cetate, Fabian Iovan, s-a ales anul trecut cu dosar penal, fiind cercetat pentru infracţiunea de abuz în serviciu, după ce a îngropat o femeie fără ca rudele acesteia să prezinte actul medical de constatare a decesului şi fără adeverinţa de înhumare care se eliberează de la primărie. Preotul a recunoscut atunci că nu a respectat legea, ba chiar a spus că ar proceda la fel dacă ar fi să o ia de la capăt. „Eu am vrut să fac un bine. Eu ştiu că este lege, dar nu puteam să mai aşteptăm. Era ceva urgent. Dacă ar mai fi să mai fac, aş mai face o dată treaba asta”, declara la acea vreme preotul Iovan.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.