Aria Maglavit, protejată cu bani europeni

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Muzeul Olteniei a găzduit vineri dimineaţă un seminar despre importanţa protejării Ariei Naturale Maglavit, despre care majoritatea oamenilor nu ştiu foarte multe lucruri, ale cărei specii suferă din cauza intervenţiilor în habitatul lor natural

35 de specii de păsări protejate la nivel european, 89 de specii migratoare conform Convenţiei de la Bonn, cinci specii periclitate la nivel global, dar mai multe specii de mamifere şi plante sunt ameninţate din ce în ce mai mult în zona Maglavit de mâna omului. Pornind de la braconaj, defrişări, păşunat excesiv, debarasarea necorespunzătoare a deşeurilor şi ajungând la poluarea râurilor şi lacurilor, aria se află în pericol de a nu mai putea găzdui aceste specii.
Aceasta a fost tema discuţiei de vineri dintre cei implicaţi în proiectul de management integrat al ariei naturale Maglavit, unul cu finanţare europeană. Solicitantul, SC Butterfly Effect SRL Craiova, în calitate de custode, şi partenerii, Muzeul Olteniei şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, au fost prezenţi la întâlnire, alături de ei fiind şi reprezentanţi ai Apelor Române şi ai Jandarmeriei şi Comisariatului Județean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu. Primarii localităţilor incluse în zona în discuţie, deşi au fost invitaţi la întâlnire, au ales să nu participe.
Proiectul, în valoare de 528.096,80 lei, început pe 15 martie, a implicat, printre altele, vizitarea şcolilor din sudul Doljului pentru a le vorbi copiilor despre această zonă şi importanţa conservării sale.
„Am ţinut şapte seminarii la nouă şcoli din sudul Doljului, la care au participat 140 de elevi. Le-am prezentat şase păsări protejate din arie, iar copiii nu ştiau decât despre barză“, a povestit Tania Levcenco, expert PR la firma solicitantă. Echipa a prezentat vineri şi un clip foarte sugestiv atât pentru responsabilizarea autorităţilor, cât şi pentru cea a oamenilor obişnuiţi, care pot oricând vizita acest loc cu un deosebit potenţial turistic şi educativ.

Ameninţată şi de poluarea cu nitraţi

Aria Maglavit, care se întinde pe 3.562,6 hectare, include zona inundabilă a Dunării, între localităţile Cetate şi Calafat, în care s-au format mai multe lacuri. Fiind foarte apropiate de fluviu şi cu o vegetaţie de apă bogată, locul a atras foarte multe specii de păsări de apă. „Ele găsesc aici peşte pentru hrană şi vegetaţia necesară pentru cuib şi reproducere. [...] Sunt foarte multe măsuri de conservare care trebuie luate pentru a favoriza migraţia şi popositul păsărilor“, a explicat hidrobiologul Olivia Cioboiu, expert tehnic al proiectului ce lucrează în cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Olteniei.
Biologul Daniela Dudău, venită la întâlnire din partea Direcţiei Apelor Jiu, a mai atras atenţia că aria se află într-o zonă unde riscă poluarea cu nitraţi din surse agricole. Gheorghe Călinoiu, comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu, a plusat cu faptul că „am ajuns într-o perioadă în care trebuie să dăm mână cu mână pentru a reuşi să facem acest proiect. Doljul poate să devină o zonă de interes turistic, iar noi nu ne cunoaştem nici păsările din spatele casei. Sunt un om căruia îi place natura. Când dai de o asemenea oază de natură în sălbăticie, nu-ţi mai iei ochii de la ea“. Călinoiu a mai atras atenţia asupra faptului că se mai întreprind activităţi care, practic, gonesc păsările din zonă: „Chiar zilele acestea am fost pe acolo; erau două balastiere care extrăgeau pietriş din apă, în zona în care sunt şi păsări“.
Următorul pas în proiect este încercarea de a trimite echipe de specialişti pentru o nouă evaluare, de a delimita aria şi de a o proteja de toate lucrurile ce o afectează. Mai multe detalii despre arie şi proiect pot fi găsite pe www.ariamaglavit.ro.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.