Bugetul MT ar putea fi suplimentat cu 1,667 milioane lei pentru exploatarea podului Calafat - Vidin

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Bugetul Ministerului Transporturilor (MT) ar putea fi suplimentat cu 1,667 milioane lei pentru constituirea unei entitati comerciale mixte romano-bulgare pentru exploatarea noului pod mixt (rutier si feroviar) peste fluviul Dunarea, intre orasele Calafat (Romania) si Vidin (Republica Bulgaria), potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul MT.

"Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013, cu suma de 1.667 mii lei pentru asigurarea contributiei Romaniei pe anul 2013 la capitalul social al societatii comerciale mixte romano- bulgare create pentru exploatarea noului pod, precum si la bugetul de functionare preconizat de la infiintare si pana la punerea in functiune a obiectivului 'Pod peste fluviul Dunarea la Calafat-Vidin'", se arata in document.

Autoritatile competente ale partilor contractante vor incheia acorduri subsecvente privind organismul care va stabili modul de colectare si de distribuire a veniturilor, cat si alte probleme legate de exploatarea, intretinerea si administrarea Podului propriu-zis si a celor doua infrastructuri conexe de pe teritoriul Romaniei si, respectiv, de pe teritoriul Republicii Bulgaria.

Podul de la Calafat-Vidin a fost finantat din fonduri ISPA, in baza Memorandumurilor de finantare semnate de catre Uniunea Europeana si anume: ISPA/2004/RO/16/P/PT/009 cu Guvernul Romaniei, respectiv ISPA/2004/BG/a6P/PT/005 cu Guvernul Republicii Bulgaria.

Ca urmare a modificarii de catre Comisia Europeana a Ghidului privind inchiderea proiectelor ex-ISPA si a Fondului de Coeziune, incheiate in perioada 2000-2006, s-a creat posibilitatea extinderii cu doi ani a perioadei de valabilitate a

Memorandumurilor de finantare pentru proiecte pereche cu caracter transfrontalier. Prin urmare, cele doua memorandumuri de finantare pentru constructia podului Calafat-Vidin au fost prelungite pana la 31 decembrie 2012. In prezent, Obiectivul "Pod peste fluviul Dunarea, la Calafat-Vidin" este in stadiu foarte avansat de executie.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, recent, ca podul va fi operational pe data de 14 iunie 2013 cand va fi inaugurat in prezenta celor doi sefi de stat din Romania si Bulgaria, a premierului Victor Ponta si a comisarului european Johannes Hahn.

Potrivit ministrului Transporturilor, una dintre problemele care mai trebuie remediate de partea romana este cea a cabinelor destinate politistilor de frontiera din cele doua tari, care au fost proiectate, initial, in speranta ca Romania si Bulgaria vor fi in Schengen.

In legatura cu taxa perceputa pentru traversarea podului, Fenechiu a spus ca aceasta a fost deja negociata si este de 6 euro, ca si taxa de la Podul de Giurgiu, si va fi distribuita celor doua tari in raport cu contributia pe care au avut-o la contributia podului: 83% partea bulgara si 17% partea romana.

Sursa:www.business24.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.