Numărul taberelor școlare a scăzut de la 203 la 92, în perioada 1990-2010

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Se apropie vacanţa de vară şi mulţi copiii îşi doresc să meargă într-o tabără şcolară. Din păcate însă, nu prea au unde. Din cele peste 200 de tabere de stat care funcţionau în anii 90, mai mult de jumătate sunt închise. Primăriile încearcă să le preia, dar totul depinde Guvern, care ar trebui să dea o hotărâre prin care să aprobe trecerea lor în administrare locală.

Multi români au în albume fotografii făcute în timpul taberelor. Copiii lor, însă, nu ştiu ce înseamnă să mergi în tabără, cum să-ţi faci prieteni printre copiii necunoscuţi sau cât de greu este să-şi chibzuieşti bugetul de vacanta. Asta pentru că nu prea mai au unde să meargă.

Mai grav este că sunt opt județe în care nu există nici măcar o tabără funcțională
Tabăra de vară de la Calafat şi-a primit ultimii oaspeţi în urmă cu zece ani. De atunci, reprezentanţii Direcţiei pentru Sport şI Tineret Dolj au decis să-i închidă porţile, deşi era singura tabără aşcolară de vară din judeţ.

Primăria Calafat vrea de să preia tabăra de pe malul Dunării şi să o redeschidă.

„Se afla în zona debarcader, este zona cea mai frumoasă şi cea mai vizitată de fapt, în care noi vom investi foarte mult”, spune primarul din Calafat, Mircea Guţă.

La rândul său, Alina Ionescu, directorul Direcţiei de Tineret şi Sport Dolj, spune că încă din 2011 s-a dat o hotărâre de consiliu local de către primăria şi Consiliul local Calafat pentru a prelua această tabără, dar nu a apărut încă Hotărârea de guvern care să finalizeze această procedură.

În judeţul Braşov, din opt tabere, şapte sunt în paragină. Multe au fost retrocedate, integral sau parţial. Jumătate din tabăra de la Zizin este proprietate privată acum.

„Ministerul Tineretului şi Sportului care a preluat de la Ministerul Învăţământului taberele şcolare, acum aproximativ 2 ani de zile, ne-a întrebat dacă putem să preluăm tabăra şi s-a reactivăm. Noi am fost de acord cu acest lucru. Noi aşteptăm. Ei au spus că vor introduce solicitarea aceasta într-o hotărâre de guvern”, susţine Ioan Muntean, secretarul comunei Târlungeni.

După publicarea hotărârii, primăria va trebui să negocieze un schimb de teren cu actualul proprietar, şi apoi să renoveze tabara. Ceea ce ar putea dura ani de zile. Primăria Braşov a reuşit să preia trei tabere şcolare, două la Timişul de Sus şi una la Dâmbul Morii. Sunt însă în paragină.

„Suntem nevoiţi să facem investiţii în consolidarea lor. În această perioadă pregătim autorizaţia necesară pentru autorizaţia de construire după care va trebui să identificăm şi sursa de finanţare pentru aceste tabere”, declară Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Practic, niciuna dintre aceste tabere nu va fi redeschisă în următorii doi - trei ani.
Complexul de tabere de la Năvodari are o capacitate de puțin peste 2.000 de locuri. Timp de aproape un sfert de secol, acesta a fost ocolit de investitori iar multe dintre terenurile aferente au fost retrocedate.
La nivel național, în ultimii 20 de ani, numărul locurilor de cazare s-a redus la jumătate. Dacă în 1990 existau 47.000 de locuri de cazare în taberele școlare din toată țara, numărul acestora nu depășea 17.000 în 2010.
Mai grav este că sunt opt județe în care nu există nici măcar o tabără funcțională. Cel mai bine stă județul Constanța, cu 7.800 de locuri de cazare.

Sursa:www.digi24.ro
Sursa Foto:gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.