Podul Calafat-Vidin - New Europe Bridge, o punte europeană între România şi Bulgaria

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Sursa Foto:http://www.editie.ro/
Podul Calafat - Vidin, care leagă România şi Bulgaria peste Dunăre şi care se va numi New Europe Bridge, a fost inaugurat vineri de premierii român şi bulgar, Victor Ponta şi Plamen Oreşarski, alături de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, cel care a monitorizat îndeaproape procesul de construcţie.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că Podul Calafat - Vidin îşi va dovedi utilitatea economică, iar România şi Bulgaria vor intra în curând în spaţiul Schengen astfel încât să nu mai fie nevoie de puncte de frontieră. "Sunt foarte bucuros şi foarte norocos să fiu astăzi aici. În 2000 de ani s-au făcut trei poduri în zonă. E chiar un moment istoric. Podul acesta sigur că a durat foarte mult pentru a fi construit. Sunt al şaselea prim-ministru român de la Mugur Isărescu până la inaugurarea podului, un pic cam mult", a afirmat Victor Ponta, la ceremonia de inaugurare.

El a arătat, în context, că şi în Bulgaria s-au schimbat multe, subliniind necesitatea ca de acum înainte autorităţile de la Sofia şi Bucureşti să lucreze împreună la proiectele necesare celor două state. "În mod special aş dori să mulţumesc comisarului european Johannes Hahn care cred că a vizitat acest pod mai des decât orice prim-ministru român sau bulgar. Sunt foarte bucuros că, în sfârşit, îl vede realizat. Să încercăm împreună să îmbunătăţim infrastructura din partea română şi bulgară şi să ne gândim împreună la alte proiecte", a afirmat Ponta.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a declarat că începând de sâmbătă, 15 iunie, se va putea circula pe Podul Calafat - Vidin şi şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de Guvernele României şi Bulgariei în realizarea acestui important obiectiv.
"Aş vrea să le mulţumesc Guvernelor bulgar şi român pentru activitatea depusă în ultimii ani pentru finalizarea lucrărilor la pod şi pentru faptul că au căzut de acord să înfiinţeze împreună o societate mixtă care se va ocupa de întreţinerea şi gestionarea podului şi de altfel se va putea circula pe pod începând chiar de mâine", a spus Johannes Hahn.

Oficialul european a subliniat că este cu adevărat o plăcere şi o onoare deosebită să participe la inaugurarea finală a podului mai ales că a vizitat de mai multe ori zona pentru a vedea la faţa locului cum decurg lucrările de construcţie. "Dl prim-ministru Ponta avea dreptate când a menţionat că am vizitat această zonă de mai multe ori pentru că am venit aici pentru accelerarea procesului de construcţie şi avea şi sens ca mandatul de cinci ani al unui comisar european să se încheie prin finalizarea acestei construcţii", a afirmat Hahn.

El şi-a exprimat speranţa că Podul Calafat - Vidin va avea o contribuţie importantă la creşterea nivelului de trai al oamenilor din cele două zone din România şi Bulgaria. "Podurile reprezintă nişte legături între oameni, iar în această situaţie acest pod va face legătura între două dintre cele mai sărace regiuni din Europa şi sunt convins că peste câţiva ani vom vedea rezultatele pozitive ale acestei investiţii, vom vedea şi că nivelul de trai din această zonă va creşte, la fel cum se va întâmpla şi cu cooperarea dintre cele două ţări, care cu siguranţă va fi din ce în ce mai întărită, astfel încât să se folosească cu mai multă uşurinţă oportunităţile de dezvoltare", a spus comisarul Hahn.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că Podul Calafat - Vidin este o investiţie foarte importantă pentru România, mai ales pentru Oltenia, pentru că va influenţa dezvoltarea economică în această parte ţării.
"Este o investiţie foarte importantă pentru România, mai ales pentru judeţul Dolj şi întreaga Oltenie, pentru că va influenţa dezvoltarea economică în această parte a ţării. Investitorii vor fi mai interesaţi de zona noastră. Trebuie rezolvată în regim de urgenţă problema infrastructurii, drumul Calafat - Craiova şi autostrada Craiova - Piteşti, dar şi legătura spre vestul ţării. Vă asigur că toţi parlamentarii Doljului ne vom bate pentru asigurarea finanţării în vederea modernizării infrastructurii rutiere din zonă", a afirmat Zgonea.

Circulaţia pe podul Calafat - Vidin va fi deschisă sâmbătă dimineaţa şi există posibilitatea ca trecerea să fie liberă, fără taxe, până pe 1 iulie, a anunţat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. "Circulaţia pe pod se poate deschide şi astăzi. Noi suntem pregătiţi pentru a începe taxarea de astăzi. Într-adevăr, s-a convenit cu partea bulgară posibilitatea de a fi liberă trecerea până la 1 iulie", a spus Fenechiu. 

În ceea ce priveşte nivelul taxelor, şeful de la Transporturi a precizat că s-a convenit să fie acelaşi ca în cazul podului de la Giurgiu. Din veniturile obţinute din taxele percepute la trecerea podului, statul român va primi 17%, iar Bulgaria 83%, proporţional cu investiţia realizată de fiecare ţară în parte. 

Referitor la traficul care se va înregistra pe pod, ministrul Transporturilor a spus că nu vrea să facă pronosticuri. "După o anumită perioadă vom putea face nişte calcule şi vom putea spune care este traficul. În momentul în care s-a decis înfiinţarea acestui pod, cu siguranţă s-au făcut nişte calcule de trafic, dar au trecut 12 ani de atunci", a adăugat ministrul Transporturilor. Totuşi, el a admis că traficul se va împărţi între cele două poduri, respectiv Calafat - Vidin şi Giurgiu - Ruse, dar ar fi logic ca pe podul de la Giurgiu circulaţia să fie mai redusă. Totodată, Relu Fenechiu a admis că statul mai are datorii către constructorul român al podului, dar din informaţiile pe care le deţine sunt datorii mici.

Podul peste Dunăre Calafat - Vidin ar putea concura în viitor să apară pe una din bancnotele de euro, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, prezent la inaugurarea obiectivului. "Pentru că pe bancnotele de euro se folosesc poduri ca simbol al unităţii europene, al comunicării, al solidarităţii, cred că şi acest pod poate concura în viitor să apară pe una din bancnotele de euro", a spus guvernatorul BNR, cel care a semnat în martie 2000, în calitate de şef al Guvernului, acordul româno-bulgar referitor la construirea unui nou pod mixt.

Isărescu a subliniat că la data la care s-a semnat contractul pentru construcţia acestui pod spera ca acest obiectiv să fie realizat mai repede, însă s-a arătat impresionat de modul în care arată Podul Calafat - Vidin, apreciind că "efectiv, este un pod frumos". "Acum pentru că îl văd finalizat, nu numai că am bucurie, dar sunt impresionat de cum arată. Este efectiv un pod frumos, un pod european, solid, eficient, care uneşte două părţi ale Europei", a accentuat guvernatorul BNR care şi-a exprimat speranţa că podul va reprezenta în continuare prietenia româno-bulgară "într-o Europă unită".

Premierul Bulgariei, Plamen Oreşarski, s-a declarat foarte bucuros de inaugurarea podului peste Dunăre de la Calafat - Vidin, dar în acelaşi timp şi-a exprimat regretul că povestea acestui pod a fost atât de lungă. ''Am auzit că românii au construit mai repede poduri peste Dunăre. Când a fost luată decizia, eram ministru-adjunct al finanţelor şi mă ocupam de structurarea finanţării pentru pod, apoi, când au început lucrările de construcţie, m-am ocupat tot de structurarea finanţării şi acum mă bucur că o parte dintre probleme au fost rezolvate şi nu mă mai ocup de finanţarea proiectului'', a spus Oreşarski. 

Şeful Guvernului bulgar a subliniat că podurile întotdeauna au fost un simbol al relaţiilor între oameni.
 "Sper foarte mult că acest pod va contribui la dezvoltarea economică a zonei şi că acest frumos obiectiv ne va face să terminăm mai repede modernizarea celeilalte infrastructuri din zonă", a adăugat Plamen Oreşarski.

Preşedintele Parlamentului bulgar, Mihail Mikov, i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la realizarea noului obiectiv de infrastructură. ''În sfârşit, acest pod a devenit realitate, spun asta nu ca preşedinte al Parlamentului bulgar, ci ca cetăţean al Vidinului. Acest pod nu numai că îi leagă pe oamenii de pe cele două maluri ale Dunării, ci el îi leagă cu Europa. Prin acest pod, Vidinul devine un centru important de transporturi'', a punctat Mikov. 

Podul Calafat - Vidin, al doilea pod care leagă România de Bulgaria după Podul Giurgiu - Ruse, se va numi New Europe, după cum a anunţat premierul Victor Ponta. Podul, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de oraşul Istanbul din Turcia. AGERPRES

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.