Frontiera Calafat-Vidin, nervi întinşi la maximum în rândul şoferilor

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Vameşi ţâfnoşi şi fără chef de muncă, timp de aşteptare cu mult peste cel petrecut în alte puncte de frontieră, singurul birou vamal în faţa căruia se formează cozi de maşini şi nervi întinşi la maximum în rândul şoferilor veniţi din diferite zone ale Europei, aşa se prezintă situaţia în punctul vamal Calafat-Vidin. Astfel, chiar dacă noul pod peste Dunăre oferă condiţii de trafic ireproşabile, conducătorii auto critică modul în care vameşii români şi bulgari îşi fac treaba, indolenţa acestora pe de o parte şi bâlbele casierelor, pe de altă parte, mărind perioada de aşteptare din vamă.
de Octavia Hantea

Întârzierile din punctul de trecere Calafat-Vidin, înregistrate nu din cauza condiţiilor de drum, ci a personalului de birou vamal, stârnesc o serie întreagă de reacţii din partea şoferilor care tranzitează zona. Cum te apropii de punctul de frontieră Calafat-Vidin, coloana de maşini te avertizează că trecerea graniţei dintreBulgariaşi România nu este tocmai uşor de suportat. Verificarea bagajelor nu este una extrem de severă, numai că funcţionarii biroului vamal muncesc după cum au poftă.

„Noi stăm la coadă, ei stau de vorbă”

Din păcate, spre deosebire de alte puncte de control, acesta este singurul unde încă se mai formează cozi de autoturisme şi TIR-uri. O spun români stabiliţi de ani de zile în alte state europene. „Locuim de zece ani în Franţa, am făcut concediul în Grecia şi acum vom sta câteva zile înţară. Credeam că dacă s-a dat în folosinţă acest pod, lucrurile intră în normal, dar nu este aşa. În Grecia am trecut lejer, în două minute, fără să vedem maşini în coloană, vameşii sunt amabili şi ştiu să îţi vorbească. Nu ştiu cum se face, dar aici parcă simţi că ajungi în România. Şi nu spun acest lucru din răutate sau pentru a ieşi în evidenţă. Nici bulgarii şi nici partea română, despre vameşi vorbesc acum, nu ştiu să îşi facă treaba. Noi stăm la coadă, ei stau de vorbă despre cine ştie ce. Practic, ne sfidează”, a spus unul dintre şoferii aflaţi sâmbătă seara în punctul de trecere Calafat-Vidin.

„Degeaba avem drum bun dacă nu există personal competent”

La rândul lor, şoferii de TIR vorbesc despre lipsa de profesionalism a personalului, criticând modul în care poliţiştii efectuează controlul transportului. „Trec prin multe puncte vamale, aici fiind singurul unde se creează un fel de haos, dacă pot spune aşa. Vameşii abia se mişcă, le dai buletinul şi documentele şi după ce le verifică uită să îţi înapoieze câte un act, casierele sunt la fel de nepăsătoare, ceea ce nu ştiu cât de bine este. Cred că din această cauză se şi formează coloane de maşini. Ei ştiu că pe noi, cei cu TIR-urile, trebuie să ne verifice la sânge, dar problema e că nu ştiu să o facă. Deschidem anumite cutii, le închidem, apoi ne pun să le redeschidem pentru că nu au controlat nu ştiu ce aspecte. Păcat de investiţie. Degeaba avem drum bun dacă nu există personal competent”, consideră un alt conducător auto.

„Nici nu fac control amănunţit la bagaje”

O altă şoferiţă din Olt, pentru a trece mai uşor peste situaţia din vama Calafat-Vidin, a pus întregul fenomen sub semnul ghinionului, făcând haz de necaz. „Suntem din judeţul Olt şi venim din concediu, din Grecia. Fie că am avut noi ghinion, fie că asta este situaţia din această vamă, dar nu este deloc bine. Am trecut lejer spre şi dinspre greci, a fost în regulă şi la intrarea înBulgaria, vameşii s-au sincronizat bine pentru ca noi să nu aşteptăm, iar aici situaţia este cu totul alta. Nu ştiu de ce trebuie să ieşim în evidenţă prin lucruri deloc puse la punct. De exemplu, la greci am stat un minut în vamă, aici stăm de 30 de minute şi cred că va mai dura, că avem peste zece maşini în faţa noastră. Nu ştiu de ce durează atât, că nici nu fac control amănunţit la bagaje. Aş înţelege dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar ei stau mult în ghereta lor. Cred că din cauza căldurii nu reuşesc să îşi facă treaba”, a precizat o şoferiţă din judeţul Olt.

Greu cu limba engleză şi cu restul în euro

O altă nemulţumire a şoferilor este că nici vameşii români şi nici cei bulgari nu cunosc limba engleză. La rândul lor, casierele vorbesc doar româna sau bulgara, încercarea de a le adresa o întrebare în engleză stârnind nervi în rândul acestora. „Este imposibil să pui aici oameni care nu cunosc deloc engleza. Noi suntem din Franţa şi foarte greu ne-am înţeles. Nu ştiam cum să plătim şi cât ne costă. Am dat 50 de euro, ne-au spus să mai aşteptăm că nu aveau să ne dea rest. Este prima dată când trecem prin această zonă. Au chemat un domn care mai ştia câte puţină franceză, puţină engleză şi am reuşit să ne înţelegem”, a adăugat un alt conducător auto.        

„Ce atâta grabă... doar ştii unde trebuie să ajungi!” 
     
După mai bine de 50 de minute de aşteptare, când zici că ai scăpat de controlul vamal, deşi nimeni nu te mai întreabă de sănătate sau de ce ai prin maşină, semaforul continuă să aibă culoarea roşie şi nici bariera nu dă semne că s-ar ridica. Se întâmplă acest lucru nu pentru că sunt probleme, ci pentru că poliţistul uită de tine efectiv, preocupat fiind cu verificarea altor cetăţeni. Şi, culmea, dacă îi aminteşti că trebuie să ajungi totuşi acasă, acesta ridică tonul şi cu un rânjet ce nu-i prea face cinste vine cu o explicaţie: „Ce atâta grabă... doar ştii unde trebuie să ajungi!”

Sursa: www.indiscret.ro  

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.