Podul Calafat - Vidin, n-are toaletă pentru turişti

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Cetăţenii apăsaţi de nevoi trebuie să aştepte până trec peste podul New Europe şi ajung în Bulgaria, ca să dea de o toaletă publică
În graba de a da în funcţiune Podul New Europe, dintre Calafat şi Vidin, autorităţile au uitat să construiască la punctul de trecere a frontierei o banală... toaletă pentru turişti

Se întâmpla cu câteva zile în urmă: un doljean - să-i zicem Gabriel - a primit în vizită o verişoară - pe Mihaela - stabilită cu mulţi ani în urmă în Belgia. Când Mihaela a auzit că s-a terminat construcţia podului peste Dunăre, între Calafat şi Vidin, a dorit să vadă şi ea cum se vede România de pe celălalt mal al fluviului.
„Păi atunci hai să bem o cafea la Vidin, că tot vreau să-l vizitez acolo pe un prieten de-al meu!“, i-a propus Gabriel.
Zis şi făcut! S-au suit în maşină şi au ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat.

„N-avem toaletă. Mergeţi şi dumneavoastră pe câmp, aici, alături“

Aşteptând să-i vină rândul la verificarea documentelor în Punctul de Trecere a Frontierei către noul pod de peste Dunăre, Mihaela a dorit să meargă la toaletă.
„Fiţi amabil, unde aveţi toaleta?“, l-a întrebat ea pe unul dintre poliţiştii de frontieră.
„N-avem!“, i-a răspuns scurt acesta.
„Cum n-aveţi? Ar trebui să aveţi, doar aveţi activitate cu publicul“, i-a spus, mirată, femeia.
„Dar unde vă credeţi, doamnă, la benzinărie? Nu înţelegeţi că nu există toaletă? Mergeţi şi dumneavoastră pe câmp, aici, alături“, i-ar fi sugerat, acid, poliţistul.
„Nu vă e, dom’le, ruşine?“, a replicat cel care o însoţea pe femeie. „Cum vă permiteţi să-i spuneţi unei femei să se ducă pe câmp?“, a întrebat el, mai mult retoric.
Ca să stingă conflictul, mai ales că alţi oameni care tranzitau punctul de trecere a frontierei deveniseră foarte atenţi la discuţia neprotocolară dintre omul legii şi turistă, un alt poliţist a sosit în grabă şi i-a poftit pe Mihaela şi pe Gabriel să meargă la toaleta din camera Poliţiei de Frontieră.
„Ne cerem scuze, dar nu suntem noi vinovaţi pentru această situaţie. Pur şi simplu nu s-a gândit nimeni să prevadă şi toalete pentru public la această clădire. Există doar grupurile sanitare din camerele poliţiştilor. În cazul dumneavoastră, însă, fiindcă sunteţi nişte urgenţe, vă permitem accesul la noi la toaletă, dar, în rest... Ce să facem?“, şi-a explicat angajatul Poliţiei de Frontieră gestul de amabilitate.

Întrebări pentru „urgenţe“

Întâmplarea de mai sus v-am prezentat-o aşa cum mi-a povestit-o amicul Gabriel. Dacă discuţiile purtate cu poliţiştii de frontieră n-au fost tocmai fidel prezentate, nu pot decât să-mi cer scuze. Problema, însă, e reală: Punctul de Trecere a Frontierei de pe malul românesc al Podului New Europe, dat de curând în folosinţă, şi care face legătura între Calafat şi Vidin, nu are o toaletă pentru public, pentru „urgenţe“ - cum numea asemenea cazuri poliţistul menţionat mai sus. Singurul grup sanitar al imobilului a fost împărţit în două - jumătate pentru Poliţia de Frontieră română şi jumătate pentru omologii bulgari. Se pare că în proiectul clădirii cineva a omis să treacă şi o toaletă pentru public. În atare condiţii, cum trebuie să procedeze cetăţenii care, apăsaţi de nevoi fiziologice, ajung aici? Se duc în bălării? Chiar nu se puteau monta măcar nişte toalete ecologice pentru cei care tranzitează frontiera?
La câteva din aceste întrebări am solicitat un răspuns Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, cea care „păstoreşte“ clădirea respectivului punct rutier de trecere a frontierei. Dar răspunsul încă se lasă aşteptat. Nu e o urgenţă...

Sursa:www.gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.