Responsive Ad Slot

Latest

latest

Încălzire cu lemne, la bloc, în Calafat

joi, 26 septembrie 2013

/ by Calafat News

Locuiesc în oraş, la bloc, dar se încălzesc exact ca la ţară. Mii de locuitori din oraşul Calafat şi-au montat sobe sau centrale pe lemne în apartamente, după ce a fost închisă centrala din municipiu din cauza datoriilor. Oamenii spun că sunt nevoiţi să urce până la etajul patru cu lemnele în braţe, ca să încălzească locuinţele. Autorităţile locale spun că abia anul viitor ar putea fi rezolvată situaţia, pentru că un investitor va construi o centrală nouă.Ionel Puţintelu locuieşte în Calafat, iar în 2010, când a fost debranşat de la sistemul centralizat, a investit 10.000 de lei într-o centrală proprie pe lemne, pentru a-şi încălzi locuinţa.

„Pe iarnă, costă în jur de 10-15 milioane. Şapte metri cubi, şase metri, cinci, depinde şi de iarnă. Dacă iarna este friguroasă, bag lemne mai multe, dacă iarna este mai blândă, bag lemne mai puţine”, spune bărbatul.

Alti locuitori din Calafat cu posibilităţi materiale mai mici au apelat la sobe. Ion Neagoie este unul dintre ei. Şi-a montat anul trecut, în apartament, o astfel de instalaţie de încălzit, care l-a costat aproximativ 3.000 de lei. Deşi trebuie să urce trei etaje cu lemnele şi să coboare apoi cenuşa, el spune că nu a avut alternativă.

Autorităţile au găsit un investitor străin, care vrea să construiască o centrală nouă, cu 20 de milioane de euro, care să furnizeze în oraş atât agent termic, cât şi curent.

„Investiţia este adaptată la tot ceea ce se întâmplă modern, adică, vorbim de cogenerare, este vorba de cel puţin două tipuri de energie”, a precizat Mircea Guţă, primarul oraşului Calafat.

Autorităţile speră ca până anul viitor centrala termică să fie dată în folosinţă.

Sursa:www.digi24.ro
Don't Miss
Copyright © 2012-2018 Calafat News, All rights reserved!