Calea ferată Craiova-Calafat va fi reabilitată cu 400 milioane euro din fonduri europene

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
În urma negocierilor purtate între reprezentanţii Comisiei Europene şi statele membre a fost convenit transferul a 10 miliarde euro din Fondul de Coeziune, către Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility – CEF), în scopul accelerării procesului de finalizare a coridoarelor prioritare de transport situate pe reţeaua centrală TEN-T. Suma de 10 miliarde de euro este dedicată statelor membre care intră sub incidenţa politicii de coeziune. Alocarea ce revine României din această sumă este de aproximativ 1,3 miliarde de euro, bani pe care Ministerul Transporturilor îi are la dispoziţie pentru dezvoltarea de proiecte pe cele două coridoare care străbat România şi fac parte din direcţiile de dezvoltare prioritare ale Uniunii Europene, respectiv Coridorul Rin-Dunăre şi Coridorul Orient/ Est-mediteraneean.
 Potrivit unui comunicat de presă al MT, în vederea demarării procesului de selecţionare a unor proiecte prioritare ce pot fi finanţate prin intermediul acestui nou instrument financiar, ministerul a identificat mai multe variante de lucru, care urmează să fie confirmate prin intermediul Master Planului General de Transport, care va fi finalizat în februarie 2014. Astfel, unul dintre proiectele care va primi finanţare prin intermediul acestui program este reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, care asigură conexiunea cu podul Calafat – Vidin, ca parte integrantă a Coridorului Orient/ Est-Mediteraneean, definit prin regulamentul CEF.  Studiul de fezabilitate a fost finalizat în anul 2012, iar valoarea totală a proiectului ajunge la 400 milioane euro.
 Restul sumei până la 1,3 miliarde de euro, vizează în primul rând modernizarea celor 16 porturi dunărene şi maritime, două dintre acestea, Calafat şi Bechet fiind în Dolj. ‘Alocarea celor 1,3 miliarde de euro reprezintă o veste foarte bună pentru România. Investiţiile europene vor fi direcţionate către asigurarea canalului navigabil şi îmbunătăţirea infrastructurii intermodale, respectiv conexiuni feroviare mai rapide ale porturilor, astfel încât transporturile de mărfuri pe Dunăre să crească în viitorul apropiat cu 20% faţă de nivelul din 2010′, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
 Noul program de finanţare Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility) se alătură astfel Programului Operaţional Sectorial de Transport (POST), aflat acum în plină desfăşurare.
 De menţionat că în acest moment starea căii ferate Craiova-Calafat se află în stare avansată de degradare şi deşi distanta dintre cele două localităţi este de numai 90 km, trenul străbate această distanţă în mai bine de trei ore.
 

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.