Din 15 ianuarie painea nu mai poate contine alti coloranti decat caramelul

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
De la mijlocul lunii ianuarie, painea, precum si alte produse de panificatie, vor putea avea orice cantitate doreste operatorul economic, ca urmare a unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), publicat recent in Monitorul Oficial. Reglementarile actuale impuneau ca painea sa aiba minim 300 de grame, cresterea gramajului fiind permisa numai din 100 in 100 de grame. De asemenea, conform noilor reguli, produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti, cu exceptia E 150 a-d, caramelul, cel mai utilizat colorant in industria alimentara.

Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmand sa intre in vigoare 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat in vigoare la 16 septembrie 2011, se abroga. Acest act normativ stabilea ca, incepand din 16 septembrie 2011, painea trebuie sa aiba o cantitate neta de minimum 300 de grame, iar specialitatile de panificatie trebuie sa aiba o cantitate neta de 150 de grame.

Noile reglementari din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevad ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificatie pot avea orice gramaj.

Produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti

Conform recentului ordin, produsul de panificatie este cel obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori in amestec, cu apa potabila, drojdie si/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare iodata, cu sau fara enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fara alte adaosuri. Exceptie de la aceasta definitie fac produsele de panificatie cu umpluturi.

In plus, produsele de panificatie sunt painea, cornurile, chiflele, batoanele, minibaghetele, franzelutele, impletiturile etc, potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013.

In prezent, o definitie asemanatoare este data doar painii, conform Ordinul ANPC nr. 165/2011, care este considerata produsul de panificatie obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori in amestec, cu apa potabila, drojdie şi/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare, cu sau fara alte ingrediente - enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici.

De la 15 ianuarie 2014, aditivi alimentari si auxiliari tehnologici folositi, precum si enzima alimentara utlizata pentru produsele de panificatie trebuie sa indeplineasca prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari.

Astfel, aditiv alimentar inseamna orice substanta care, in mod normal, nu se consuma ca aliment in sine si nu se utilizeaza ca ingredient alimentar caracteristic, cu sau fara valoare nutritiva, si a carei adaugare deliberata, in scop tehnologic, in produsele alimentare pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare are ca rezultat sau se poate considera in mod rezonabil ca ar putea avea ca rezultat, transformarea sa sau transformarea produselor sale secundare, in mod direct sau indirect, intr-o componenta a produselor alimentare in cauza.

Categoriile functionale de aditivi alimentari sunt urmatoarele: 


  • "indulcitori" - substante utilizate pentru a da un gust dulce produselor alimentare sau utilizate pentru indulcitorii de masa;
  • "colorantii" - substante care adauga sau redau culoare produselor alimentare si includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substante naturale care nu sunt de regula consumate ca alimente de sine statatoare si care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caracteristice in alimentatie; preparatele obtinute din produse alimentare si din alte materii prime comestibile naturale obtinute prin extractie fizica si/sau chimica conducand la o extractie selectiva a pigmentilor in raport cu constituentii nutritivi sau aromatici sunt considerate coloranti;
  • "conservanti" - substante care prelungesc durata de stabilitate la depozitare a produselor alimentare prin protejarea acestora impotriva deteriorarii cauzate de microorganisme si/sau care previn cressterea microorganismelor patogene;
  • "antioxidanti” - substante care prelungesc durata de stabilitate la depozitare produselor alimentare prin protejarea acestora impotriva deteriorarii cauzate de oxidare, precum rancezirea grasimii si schimbarea culorii;
  • "substantele suport" - substante folosite pentru a dizolva, dilua, dispersa sau a modifica fizic un aditiv alimentar, aroma alimentara, enzima alimentara sau nutrient si/sau alta substanta adaugata unui aliment in scopuri nutritionale sau fiziologice fara a-i altera functiile, precum si fara a exercita un efect tehnologic propriu, in scopul de a facilita manipularea, aplicarea sau folosirea acestuia;
  • "acidifianti" - substante care maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
  • "corectori de aciditate" - substante care modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar;
  • "agenti antiaglomeranti" - substante care reduc tendinta particulelor individuale dintr-un produs alimentar de a adera una la alta;
  • "antispumanti" - substante care previn sau reduc formarea spumei;
  • "agenti de incarcare" - substante care contribuie la cresterea volumului unui produs alimentar fara sa contribuie semnificativ la valoarea sa energetica;
  • "emulsifianti" - substante care fac posibila formarea sau mentinerea unui amestec omogen de doua sau mai multe faze imiscibile, ca uleiul si apa, in produsele alimentare;
  • "saruri de topire" - substante care transforma proteinele din branza intr-o forma dispersata si, astfel, determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
  • "agenti de intarire” - substante care fac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor tari sau crocante sau interactioneaza cu agent gelatinizant pentru a produce sau intari un gel;
  • "potentatori de aroma” - substante care amelioreaza gustul si/sau mirosul existent al unui produs alimentar;
  • "agenti de spumare" - substante care fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase intr-un aliment lichid sau solid;
  • "agenti gelatinizanti” - substante care dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
  • "agenti de glazurare", inclusiv lubrifiantii - substante care, aplicate pe suprafata externa a unui produs alimentar, ii confera acestuia un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
  • "agenti de umezire” - substante care impiedica uscarea produselor alimentare, contracarand efectele unei atmosfere cu un nivel scazut de umiditate, sau stimuleaza dizolvarea unei pudre intr-un mediu apos;
  • "amidonul modificat” - o substanta obtinuta prin unul sau mai multe tratamente chimice din amidon comestibil, care poate suferi un tratament fizic sau enzimatic si poate fi fluidificata sau albita prin acizi sau baze;
  • "gaze de ambalare" - gazele altele decat aerul, introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
  • "agenti de propulsare" - gazele, altele decat aerul, care scot un produs alimentar dintr-un container;
  • "agenti de afanare" - substante sau combinatii de substante care elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
  • "agenti de sechestrare" - substante care formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
  • "stabilizatori" - substante care, adaugate unui produs alimentar, fac posibila mentinerea starii fizico-chimice a acestuia; stabilizatorii includ substantele care permit mentinerea dispersiei omogene a doua sau mai multe substante nemiscibile intr-un produs alimentar, substantele care stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a unui produs alimentar, precum si substantele care maresc capacitatea de legatura a produsului alimentar, inclusiv formarea de lega- turi incrucis, ate intre proteine permitand legarea bucatilor de alimente din alimentele reconstituite;
  • "agenti de ingros, are" - substante care, adaugate unui produs alimentar, cresc vascozitatea acestuia;
  • "agenti de tratare a fainii", altii decat emulsifiantii, sunt substante care se adauga fainii sau aluatului pentru a ii imbunatati calitatile panificabile. 

Cu toate acestea, nu se considera aditivi alimentari urmatoarele tipuri de substante:

monozaharidele, dizaharidele sau oligozaharidele si produsele alimentare continand aceste substante utilizate pentru proprietatile lor edulcorante;
produsele alimentare, sub forma deshidratata sau concentrata, inclusiv aromele care intra in fabricarea produselor alimentare compuse, utilizate pentru proprietatile lor aromatice, sapide sau nutritive, combinate cu un efect colorant secundar;
substantele care intra in compozitia unui strat de protectie sau al unui material de acoperire, care nu fac parte din aliment si care nu sunt destinate consumului impreuna cu alimentul respectiv;
produsele care contin pectina, derivate din tescovina uscata de mere sau coaja de fructe citrice sau gutui sau din amestecul acestora, prin actiunea unui acid diluat, urmata de neutralizarea partiala cu saruri de sodiu sau de potasiu ("pectina lichida");
bazele pentru guma de mestecat;
dextrina alba sau galbena, amidonul prajit sau dextrinat, amidonul modificat prin tratare cu acizi sau baze, amidonul albit, amidonul modificat fizic si amidonul tratat cu enzime amilolitice;
clorura de amoniu;
plasma de sange, gelatina comestibila, proteinele hidrolizate si sarurile acestora, proteina din lapte si glutenul;
aminoacizii si sarurile acestora, altele decat acidul glutamic, glicina, cisteina si cistina si sarurile acestora care nu au functie tehnologica;
cazeinatii si cazeina;
inulina.
Astfel, conform recentului act normativ, nu se va admite prezenta in compozitia produselor de panificatie a colorantilor, cu exceptia E 150 a-d, respectiv zaharuri si melase caramelizate, la painea din malt, de la mijlocul lunii ianuarie 2014.

Conform revistei Eco Magazin, E 150 este cel mai utilizat colorant din industria alimentara, care se gaseste in patru forme:


  • E 150a (caramel simplu) -  un colorant natural, care poate fi obtinut insa si din organisme modificate genetic
  • E 150b (caramel de sulfit de sodiu) - colorant artificial
  • E 150c (caramel amoniacal) - colorant artificial
  • E 150d (caramel sulfit de amoniu) - colorant artificial
Pretul produselor de panificatie neambalate trebuie afisat in lei per bucata si per kilogram

Potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013, la comercializarea produselor de panificatie neambalate pe teritoriul Romaniei, operatorii economici vor fi obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

  • denumirea produselor;
  • denumirea furnizorului;
  • cantitatea neta/bucata;
  • pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
  • pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg;
  • ingredientele cu efecte alergene, care sunt urmatoarele tipuri de produse: 
  • cerealele care contin gluten (grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau mare sau hibrizi ai acestora) si produse derivate, exceptand:
  • siropurile de glucoza obtinute din grau, inclusiv dextroza, si produsele obtinute din acestea, in masura in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul de baza din care au fost obtinute,
  • maltodextrinele obtinute din grau; si produsele obtinute din acestea, in masura in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de EFSA pentru produsul de baza din care au fost obtinute,
  • siropurile de glucoza obtinute din orz,
  • cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice;
  • Crustacee si produse derivate;
  • Oua si produse derivate;
  • Peste si produse derivate, exceptand:
  • gelatina de peste folosita ca suport pentru preparatele de vitamine sau carotenoide,
  • gelatina de peste sau ihtiocolul folosit la limpezirea berii sau a vinului;
  • Arahide si produse derivate;
  • Soia si produse derivate, exceptand:
  • uleiul si grasimile de soia, complet rafinate; si produsele obtinute din acestea, in masura in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de EFSA pentru produsul de baza din care au fost obtinute,
  • amestecul natural de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obtinuti din soia,
  • fitosteroli si esteri de fitosterol derivati din uleiuri vegetale extrase din soia,
  • esterul de stanol vegetal produs din sterolii obtinuti din uleiuri vegetale extrase din soia;
  • Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptand:
  • zerul folosit la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice,
  • lactitolul;
  • Fructe cu coaja, de exemplu migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queensland (Macadamia ternifolia) si produse derivate, exceptand nucile folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice;
  • Telina si produse derivate;
  • Mustar si produse derivate;
  • Seminte de susan si produse derivate;
  • Dioxid de sulf si sulfiti in concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate in SO(2);
  • Lupin si produse derivate;
  • Moluste si produse derivate.

Potrivit recentului ordin ANPC, informarea in legatura cu ingredientele alergogene se poate face prin inscrierea pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma - comunicare verbala -, fara risc de confuzie.

Totusi, produsele de panificatie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilitatii minimale, avand in vedere ca, prin natura lor, sunt comercializate in 24 de ore de la fabricatie, conform Ordinului ANPC nr. 392/2013.

In plus, pentru produsele de panificatie neambalate se modifica, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, scaderile care sunt acceptate pentru cantitatile nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate.

Astfel, in functie de cantitate, se accepta urmatoarea scadere maxima a cantitatii pentru 24 de ore:

  • sub 300 de grame, de 8%; in prezent, aceasta diferenta este acceptata pentru produsele de 300 de grame;
  • intre 301 si 500 de grame, de 6%; in prezent, aceasta diferenta este acceptata pentru produsele de 400-500 de grame;
  • intre 501 si 1.000 inclusiv, de 4%; in prezent, aceasta diferenta este acceptata pentru produsele de 600-1.000 de grame;
  • peste 1.000 de grame, de sub 4%; se pastreaza cea din prezent.

Pentru produsele de panificatie provenite din aluaturi precoapte, congelate sau semicongelate, precum si pentru produsele provenite din tari membre ale UE sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate stabilite de producatori sau valabile legal in acele tari, sarcina probei revenind operatorilor economici care comercializeaza produsele, potrivit actului normativ adoptat recent.

Produsele ambalate trebuie sa aiba pe eticheta conditiile de depozitare

Conform recentului ordin ANPC, produsele de panificatie ambalate trebuie sa prezinte prin etichetare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

  • denumirea sub care se vinde produsul;
  • lista cuprinzand ingredientele;
  • cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
  • cantitatea neta;
  • data durabilitatii minimale;
  • conditiile de depozitare sau folosire atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
  • denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana;
  • locul de origine sau de provenienta daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a produsului;
  • instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare;
  • o mentiune care sa permita indicarea lotului;
  • ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
  • pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg.
  • De asemenea, la comercializarea produselor de panificatie ambalate, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente:
  • denumirea sub care se vinde produsul;
  • denumirea furnizorului;
  • cantitatea neta/bucata;
  • pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
  • pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg.

Daca nu se respecta conditiile igienico-sanitare, ANPC informeaza autoritatile responsabile

Potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013, produsele de panificatie se comercializeaza in unitati autorizate, cu respectarea conditiilor igienico-sanitare prevazute de legislatia in vigoare.

Astfel, in cazul magazinelor generale, produsele de panificatie se comercializeaza in zone de expunere individualizate.

In plus, in cazul constatarii nerespectarii conditiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare, ANPC informeaza institutiile responsabile cu atributii in domeniu.

De altfel, ANPC efectueaza, lunar, si/sau ori de cate ori se impune, controale pe piata, conform recentului act normativ.


Sursa:www.avocatnet.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.