Spitalele din Dolj au adunat aproape 200.000 de lei din coplată

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Anul trecut, peste 11.000 de pacienţi trataţi la Spitalul Judeţean din Craiova au fost nevoiţi să achite la externare o coplată în valoare de 10 lei. Prin urmare, în conturile unităţii medicale au intrat nu mai puţin de 110.000 de lei, cea mai mare sumă colectată de un spital, în Dolj, din coplată. La polul opus, Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare, dat fiind şi profilul său special, a adunat din coplată doar 100 de lei. 

Coplata la externare a intrat în vigoare anul trecut, la începutul lunii aprilie. Taxa a fost prevăzută în Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia fiind stabilită de fiecare unitate sanitară în parte, dar nu la mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de zece. Cei mai mulţi directori de spitale din ţară au direcţionat banii din coplată către achiziţia de materiale sanitare de strictă necesitate, aşa cum ar fi spirtul sau seringile.

La nici un an după ce a fost introdusă în spitale, coplata ridică însă destule semne de întrebare în legătură cu oportunitatea ei. Este motivul pentru care, în această perioadă, se face o evaluare pentru a stabili în ce măsură taxa şi-a atins scopul – acela de a scădea numărul de internări. Dacă rezultatele nu sunt cele aşteptate, coplata ar putea fi eliminată. În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că în calcul vor fi luate şi aspectele financiare, De altfel, oficialii de la Bucureşti au solicitat direcţiilor de sănătate publică din întreaga ţară o situaţie a sumelor de bani colectate de spitale din coplată.

Peste 11.000 de pacienţi au plătit coplata la Spitalul Judeţean din Craiova

În judeţul Dolj, aşa cum era de aşteptat, Spitalul de Urgenţă din Craiova conduce în clasamentul sumelor de bani adunate din coplată, totalizând nu mai puţin de 110.000 de lei. Aici taxa percepută este de 10 lei. La Spitalul Municipal „Filantropia” s-au strâns 28.000 de lei din coplată, iar la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” suma colectată a fost de peste 10.000 de lei. Aproape 20.000 de lei a adunat din coplata achitată de pacienţi Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, în timp ce Spitalul CFR a raportat suma totală de 5.830 de lei.

La spitalul din Leamna coplata a totalizat pe parcursul celor nouă luni 3.260 de lei, la Dăbuleni, 1.330 de lei, la spitalul din Băileşti – 1.246 de lei, la Calafat – 4.845 de lei, la Filiaşi din coplată s-au adunat 5.000 de lei, la spitalul din Segarcea – 3.520 de lei, iar la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare – doar 100 de lei. În majoritatea spitalelor doljene coplata percepută la externare pentru fiecare pacient a fost de 10 lei. Excepţie au făcut spitalele Dăbuleni şi Băileşti, unde coplata a fost de 7 lei, dar şi Spitalul din Calafat care a perceput un tarif de 5 lei.

Urgenţele sunt scutite

În acest moment, pacienţii sunt nevoiţi să plătească coplata o singură dată, la externare, indiferent de perioada spitalizării. Taxa este încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Excepţie fac cazurile considerate de urgenţă. De asemenea, nu se achită coplata pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani).

Desigur, există şi categorii de populaţie care sunt scutite de această taxă. Printre acestea, bolnavii cronic incluşi în programele naţionale care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii cu vârsta de până la 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună, femeile însărcinate şi lăuzele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Sursa:www.cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.