Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării, în Oltenia

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Astăzi, lumea întreagă marchează Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării. Data de 17 iunie a fost proclamată astfel de către Adunarea Generală în anul 1994 (rezoluţia 49/115). În acelaşi an a fost adoptată Convenţia Naţiunilor Unite pentru Combaterea Deşertificării, iar statele lumii au fost invitate să dedice această zi mediatizării necesităţii cooperării internaţionale pentru combaterea deşertificării şi efectelor secetei, precum şi implementării Convenţiei.

În acest an, Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării se desfăşoară sub sloganul “Pământul aparţine viitorului: lasă clima să o dovedească!”. Acest slogan evidenţiază beneficiile politicilor de gestionare a terenurilor durabile, având în vedere cerinţele de adaptare la schimbările climatice. De această gestionare durabilă depinde creşterea rezistenţei ecosistemelor dar şi dezvoltarea comunităţilor. Aceasta, prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, mai ales în zone uscate.
Obiectivele campaniei din acest an sunt: creşterea atenţiei acordate terenurilor şi solurilor în adaptarea la schimbările climatice, implementarea suportului pentru gestionarea durabilă a terenurilor.
Campania 2014 a Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei a început pe continentul african odată cu marcarea — Zilei Wangari Maathai — la 3 martie 2014, în Lesotho. Lesotho este o ţară cu 2 milioane de locuitori. Aici doar 8% din teren este foarte productiv.
La nivel mondial, mai mult de o jumătate din toate terenurile agricole sunt moderat şi sever degradate, conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).
În peste 100 de ţări, un miliard de oameni din populaţia de 6 miliarde a lumii sunt afectaţi de deşertificare.

Revenind pe meleaguri autohtone, trebuie să spunem că încă din 1977 Doljul trece printr-un amplu proces de deşertificare. În judeţul nostru, cea mai afectată zonă este cea cuprinsă între Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dăbuleni şi Dunăre. Această zonă se întinde pe o suprafaţă de 104.600 de hectare. Prezenţa unor soluri nisipoase, care nu reţin apa, imprimă, cel puţin părţii sudice a Doljului, caracterul de zonă semiaridă, cu accente de aridizare (adâncirea nivelului freatic) şi chiar de deşertificare (dispariţia covorului vegetal). An de an, seceta afectează agricultura Doljului. În 2012, peste 30.000 de hectare de porumb au fost afectate şi aproape 19.000 de hectare de floarea-soarelui. Acesta este numai un exemplu. Şi alte culturi au fost compromise, iar legumele cultivate de ţărani în solarii nu mai sunt nici ele cum au fost. Producţia este tot mai scăzută. În grădinile lor oamenii fie şi-au instalat sisteme de irigaţii, fie au improvizat unele.

În 2013, potrivit unei centralizări, făcută exact în urmă cu un an, de ANIF Dolj arată că în acest an au fost contractate 18.000 de hectare de teren, din 160.000 de hectare - suprafaţa pe care ANIF ar putea-o iriga. La nivelul judeţului Dolj au fost constituite şi câteva zeci de organizaţii ale udătorilor, însă nu toate sunt funcţionale.
Deşertificarea este considerată una din principalele probleme socio-economice globale, în special din cauza legăturii reciproce dintre degradarea terenurilor şi producţia alimentară.

Sursa:editie.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.