Spitalele sunt obligate să rezolve neregulile semnalate de pacienți

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Pacientii pot sa faca reclamatii cu privire la serviciile medicale de care au beneficiat in spitalele publice, conform unui act normativ publicat astazi in Monitorul Oficial. Toate chestionarele si sesizarile vor fi analizate de consiliile de etica ce trebuie sa functioneze in unitatile sanitare publice.

Implementarea Mecanismului de feedback al pacientului in spitalele publice a fost aprobata prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 146/2015, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 122 din 17 februarie si se aplica de la data publicarii.

Potrivit actului normativ, mecanismul de feedback al pacientului reprezinta "ansamblul de masuri si de proceduri care au drept obiectiv cresterea gradului de incredere a pacientilor in serviciile medicale oferite in cadrul spitalelor publice prin analiza feedbackului pacientilor cu privire la calitatea serviciilor oferite, a gradului de respectare a drepturilor si obligatiilor atat de catre pacienti, cat si de cadrele medico-sanitare. Mecanismul include, de asemenea, o componenta de gestionare a sesizarilor ce privesc incidente de etica petrecute in unitatea sanitara prin intermediul Consiliului de etica".

Mai exact, opiniile pacientilor internati referitoare la calitatea serviciilor oferite sunt inregistrate prin completarea unui chestionar de feedback. Totodata, acestia pot face sesizari prin intermediul unui formular online pus la dispozitie pe site-ul propriu al fiecarui spital public.

In acest sens, in fiecare unitate sanitara publica trebuie sa existe un consiliu de etica, ce se va ocupa de analizarea opiniilor si sesizarilor pacientilor. De asemenea, consiliile de etica evalueaza calitatea serviciilor medicale si respectarea drepturilor si obligatiilor pacientilor si ale cadrelor medico-sanitare.

Prin intermediul mecanismului de feedback, reprezentantii ministerului spun ca vor sa creasca gradul de incredere al pacientilor in serviciile medicale oferite in unitatile sanitare publice.

Initiatorii proiectului explicau -- in referatul de aprobare (pdf) anexat actului -- faptul ca in practica sunt intalnite in mod frecvent incalcari ale drepturilor pacientilor, doua exemple in acest sens fiind refuzul de a acorda servicii medicale/sanitare si conditionarea acordarii acestora de obtinerea de beneficii personale.

"Aceasta stare de fapt induce incertitudine in privinta onestitatii personalului medical si secundar, neincredere in actul medical prestat, ceea ce se traduce intr-un grad scazut al increderii pacientilor in calitatea serviciilor medicale. In acelasi timp, se constata cu ingrijorare deteriorarea imaginii profesionistilor din sistemul de sanatate prin incriminarea in perpetuarea fenomenului platilor informale, rezultat al lipsei unor stimulente salariale corespunzatoare si incarcarea birocratica a profesiunii medicale, ceea ce conduce la demotivarea lor, acestia preferand, in ultimii ani, sa paraseasca sistemul de sanatate national si sa performeze in tari cu o cultura organizationala mai dezvoltata", se subliniaza in referat.

Cum functioneaza mecanismul de feedback al pacientului

Pacientii au la dispozitie doua modalitati de a oferi feedback privind calitatea serviciilor oferite de spitalele publice si integritatea personalului din acestea.

Concret, opiniile pacientilor sunt inregistrate prin completarea directa a unui chestionar de feedback, iar sesizarile sunt inregistrate prin completarea unui formular online (disponibil pe site-ul spitalului public).

Consiliul de etica din spital analizeaza opiniile si sesizarile, iar apoi trimite pacientilor si institutiilor relevante avize de etica si hotarari.

In acelasi timp, consiliul de etica evalueaza, prin rapoarte periodice de activitate, gradul de satisfactie al pacientilor si gradul de respectare a drepturilor si obligatiilor pacientilor si cadrelor medico-sanitare.

Implementarea mecanismului de feedback al pacientului este obligatorie in toate spitalele publice, iar acestea trebuie:


  • sa organizeze procedura de selectie a membrilor consiliilor de etica;
  • sa puna la dispozitia pacientilor chestionarul de evaluare, formularul de sesizare si sa publice pe site-ul propriu link-ul spre formularul de sesizare online, care va fi disponibil permanent pentru orice persoane interesate;
  • sa inregistreze si analizeze, prin intermediul consiliilor de etica, toate chestionarele completate de pacienti si toate sesizarile primite;
  • sa raporteze deciziile si analizele consiliilor de etica, la finalul fiecarui semestru/an, catre Compartimentul de Integritate din cadrul MS.
  • Motivatiile care stau la baza mecanismului de feedback sunt, conform referatului pentru aprobarea ordinului, urmatoarele:

  • definirea mai clara a drepturilor si obligatiilor pe care le au in sistemul de sanatate pacientii, personalul medico-sanitar si personalul din administratia sistemului;
  • crearea unui instrument de gestionare a problemelor etice din cadrul sistemului de sanatate si de respectare a drepturilor pacientilor in cadrul sistemului de sanatate romanesc si in special fata de fenomenul platilor informale;
  • oferirea unui instrument de protejare a imaginii publice a personalului medico-sanitar si a unei unitati medicale fata de diferite forme de abuz;
  • oferirea cadrului legislativ necesar pentru a diferentia situatiile de malpraxis de cele legate de nerespectarea normelor etice/deontologice in practica medicala.


Atentie! Prevederile referitoare la mecanismul de feedback al pacientului se aplica din 17 februarie.

Sursa:avocatnet.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.