„Micii meșteri mari” pun preţ pe creativitate şi iniţiativă

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Reinventează și înfrumusețează obiecte vechi uitate prin casă sau chiar diverse lucruri care ajung în mod normal direct la coşul de gunoi după ce sunt folosite. Ori, cu un strop de îndemânare și de creativitate, realizează obiecte din materiale avute la îndemână în gospodărie, majoritatea puse la dispoziție, cu generozitate, de natură.  Iar în toată această muncă a lor se inspiră din meșteșugurile tradiționale și pun preț pe autentic, original și unicat. Dorinţa e ca, mai apoi, alţii să pună preţ, la propriu, pe creaţiile lor… Sunt „micii meșteri mari”, români și bulgari, care, zilele acestea, fac echipă la Calafat în cadrul unui proiect european ce are ca scop încurajarea potențialului creator al tinerilor și a spiritului antreprenorial prin valorizarea tradițiilor.

Nevoia de a repunere în valoare a meșteșugurilor tradiționale, cândva o zestre a satelor, și cea de a oferi o perspectivă îndeosebi tinerilor din mediul rural au stat la baza derulării proiectului „EU creativ: Micii meșteri mari”. Inițiativa aparține Asociației „EU vreau” din Craiova şi se concretizează în perioada 1 noiembrie 2014 – 1 noiembrie 2015, în parteneriat cu Asociaţia „AVE” din Vidin (Bulgaria), graţie Erasmus plus, noul program al Uniunii Europene în domeniile educației, formării profesionale, tineretului și sportului.

Învață chiar de la artizani să realizeze obiecte cu valoare estetică și funcțională

Beneficiază de această șansă 15 tineri din județul Dolj și alți 15 din zona localității Vidin, majoritatea liceeni, care în perioada 10-17 iulie se întâlnesc la Calafat cu voluntarii celor două asociații și cu partenerii din proiect. Între alte activități – workshop-uri de dezvoltare personală, jocuri sportiv-educative, crearea unui mini-magazin on-line, deschiderea unei expoziții cu creații handmade, cine cu specific tradițional, vizite la obiective cultural-turistice și în ateliere de creație ale unor artiști, drumeții etc. –, proiectul propune desfășurarea unor ateliere practice de creativitate și meșteșuguri tradiționale.

În cadrul acestora, tinerii învață chiar de la artizani şi artişti handmade să realizeze diverse obiecte cu valoare estetică și funcțională din materiale avute la îndemână în gospodăriile din mediul rural, obiecte pe care le-ar putea mai apoi valorifica, punând astfel bazele unei activități antreprenoriale. Așa sunt arta confecționării de bijuterii, cusăturilor tradiționale, picturii pe lemn și sticlă, împletitului cu ață, realizării de păpuși şi tablouri din materiale textile, de diverse decorațiuni etc. Cu lucrările rezultate în urma desfășurării atelierelor, tinerii vor realiza în toamnă, la Vidin, o expoziție cu vânzare, însoțită de demonstrații practice.

Educație prin experiență pentru dezvoltarea iniţiativei şi antreprenoriatului şi încurajarea practicării de meşteşuguri

Creativitatea şi iniţiativa antreprenorială le sunt încurajate tinerilor într-un cadru non-formal, în care activităţile practice alternează cu jocuri, concursuri şi diverse acțiuni în aer liber. „Programul Erasmus plus încurajează educaţia prin experienţă, o educaţie care contribuie la implicarea activă a participanţilor în procesul de învăţare şi creează practici şi abilităţi în rândul acestora. Deprinderea gustului pentru autentic, original şi unicat, într-o lume a produselor de serie, întărirea încrederii în sine, a sentimentului de respect pentru muncă şi de mulţumire pentru lucrul bine făcut, îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi de lucru în echipă, a competenţelor lingvistice şi digitale sunt, alături de dezvoltarea simţului iniţiativei şi antreprenoriatului şi încurajarea practicării de meşteşuguri, obiective pe care iniţiatorii proiectului îşi propun să le atingă în privinţa celor 30 de tineri participanţi. Ei sunt la o vârstă la care își asumă responsabilități și se pregătesc prin educație pentru carieră, având nevoie să li se ofere posibilitatea să descopere care le sunt preocupările și înclinațiile și să fie sprijiniți în ceea ce privește alegerea unei viitoare profesii”, spune Claudia Vaicăr, vicepreședinte al Asociației „EU vreau”.

Sursa:cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.