Balta de la Calafat seacă şi bugetul local

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Balta de la marginea Calafatului, care a costat peste 1,3 milioane de lei, este secată

Balta de la marginea oraşului Calafat, a cărei amenajare a înghiţit mai mult de un milion de lei, nu are nici acum apă. Recepţia acestei lucrări a fost făcută în luna septembrie 2015, fără să se facă verificări cu apă. Balta a fost umplută abia în primăvara anului 2016, când nivelul ridicat al Dunării a permis acest lucru. Însă, la mai puţin de două luni, toată apa a secat, rămânând o groapă care seamănă mai mult cu un loc de păşunat. Acum, Primăria Calafat întâmpină mari probleme legate de banii investiţi. Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (AM POPAM) spune că Primăria Calafat va trebui să returneze avansul de peste 654.551 de lei, dar şi să suporte restul cheltuielilor, adică încă pe atât. Practic, întreg proiectul, care s-a dovedit unul eşuat, va fi suportat din bugetul local.

Proiectul „Activităţi de protecţia mediului în zona Ţuţuroaie în vederea favorizării dezvoltării habitatelor“ ar fi trebuit să atragă 1.309.103 lei de la Uniunea Europeană pentru amenajarea unei bălţi, la marginea oraşului Calafat, care să servească drept habitat pentru reproducerea speciilor autohtone şi totodată să crească atractivitatea zonei respective. În realitate, acest proiect a fost un fiasco, făcând o mare gaură în bugetul local al municipiului Calafat. Totul a început în anul 2014, când firma SC Construcții și Servicii în Construcții SRL a început lucrările pentru acest proiect. Firma de construcții trebuia să facă, printre altele, acoperirea fundului lacului cu o membrană care să împiedice scurgerea apei în pământ. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar membrana a fost pusă doar pe o parte a fundului bălţii. Astfel că, după ce balta a fost umplută, la nici două luni a secat din cauza infiltraţiilor de apă prin locurile unde nu se afla nici strat argilos, nici membrană hidroizolantă. Administratorul public al Calafatului, Dan Vârtopeanu, spune că vina le aparţine în totalitate constructorilor şi celor care au făcut studiile pentru amenajarea bălţii. „Nu am umplut balta cu apă în septembrie, atunci când am recepţionat lucrarea, pentru că nivelul Dunării nu era atât de mare şi am zis să nu mai cheltuim bani pe combustibil pentru a o umple cu ajutorul unor motopompe. După ce am băgat apă, în primăvară, la două luni, balta a secat. Lucrarea este în garanţie până în 2017, iar până atunci constructorul trebuie să rezolve problema. Este vorba despre faptul că există unele zone ale bălţii în care nu este argilă, iar prin acele puncte apa s-a infiltrat. Acum constructorul trebuie să pună o folie specială pe fundul bălţii, care să nu mai permită infiltraţiile. Am luat doar avansul pentru acest proiect, dar sunt probleme cu recuperarea întregii sume“, a explicat acesta. Însă, municipalitatea nu știe data exactă la care proiectul ar trebui să fie finalizat. „Acest lac a fost construit pentru a se crea habitate pentru peștii și păsările care sunt în zonă. Nu a fost gândit ca o crescătorie, ci ca un habitat. Constructorul a revenit şi a început să lucreze la montarea membranei de impermeabilizare. Nu există un termen de execuție. Ei trebuie să repare și să ne dea lucrarea să fie în regulă, să nu mai existe acele pierderi de apă“, a explicat Lucian Ciobanu, primarul Calafatului.

AM POPAM vrea banii înapoi, cu tot cu penalităţi

Beneficiarul proiectului în urma căruia ar fi trebuit să fie amenajat un lac este Primăria Calafat. Pentru începerea proiectului, municipalitatea a solicitat şi primit de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime un avans în valoare de 654.551,99 de lei. Însă, din cauza problemelor apărute pe parcurs, lucrările nu au fost gata la timp, iar acum va fi nevoie ca întreaga sumă să fie suportată din bugetul local al Calafatului. „Proiectul «Activităţi de protecţia mediului în zona Ţuţuroaie în vederea favorizării dezvoltării habitatelor», care a stat la baza contractului nr. 84/01.04.2014, este nefinalizat la acest moment. Primăria Calafat, beneficiarul acestui proiect, a înaintat către DGP-AM POPAM, în cursul anului 2015, două cereri de rambursare, care au fost respinse ca neconforme, nefiind decontată nici o sumă. Ulterior respingerii, beneficiarul nu a mai solicitat decontarea vreunei cheltuieli şi nici nu a înaintat documente referitoare la realizarea obiectivelor cuprinse în proiect. Beneficiarul a solicitat şi primit un avans în sumă de 654.551,99 de lei pentru acest proiect. Primăria Calafat este obligată să restituie DGP – AM POPAM sumele primite cu titlu de avans şi nefolosite, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi potrivit legislaţiei privind creanţele bugetare, context în care a fost emis Procesul-Verbal de Constatare a Neregulilor şi Stabilire a Creanţelor Bugetare nr. 300087/8/27.09.2016“, au spus reprezentanţii DGP – AM POPAM.

Aşadar, avansul de 654.551,99 de lei, primit de Primăria Calafat pentru începerea proiectului, va trebui restituit, iar de primirea restului de bani pentru întreg proiectul nici nu poate fi vorba. Cu alte cuvinte, Calafatul rămâne şi fără bani, şi fără apă în baltă.

sursa:gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.