Cetate – de la port cerealier la port turistic

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
sursa foto:baltaluipastorel.ro
Situată la graniţa judeţelor Dolj şi Mehedinţi, comuna Cetate este un loc aflat în continuă dezvoltare. Dacă înainte era unul dintre cele mai importante centre cerealiere din ţară, astăzi localitatea renaşte datorită turismului, iar în portul din comună acostează vapoare ce aduc numeroşi vizitatori.

Cunoscută dintotdeauna pentru potenţialul agricol şi pentru calitatea solurilor, comuna doljeană Cetate a atras numeroşi investitori, astfel încât astăzi pământul se lucrează cu tehnologii moderne. În comună există mai multe ferme care au suprafeţe mari, de peste 1.000 de hectare, şi care lucrează intensiv terenurile.

„Oamenii au observat că, muncind particular, pe suprafeţe mici, producţiile sunt mult mai scăzute şi majoritatea au trecut pământul în arendă. În acest fel se lucrează comasat, pe suprafeţe mari, şi de o parte din producţia obţinută beneficiază şi cei care şi-au dat terenul în arendă. Astfel, şi oamenii, majoritatea în vârstă, sunt mulţumiţi că, la sfârşit de an, primesc roadele pământului lor“, a spus Fibia Florescu, viceprimar în Cetate.

În prezent, oamenii s-au orientat spre cultura mare, deşi în trecut zona era recunoscută şi ca un important bazin legumicol. În ultimul deceniu, foarte puţini agricultori din satul Moreni mai cultivă legume. Dacă în trecut aceştia ajungeau cu produsele pe pieţele din toată ţara, acum abia reuşesc să asigure legumele pe piaţa din comună.

20.000 de lei, un hectar de teren la Cetate

Calitatea solului şi faptul că terenul se lucrează intensiv au crescut preţul acestuia, astfel că un hectar de pământ costă şi 20.000 de lei la Cetate.

„În momentul de faţă, un hectar de teren se vinde cu 20.000 de lei şi sunt câţiva investitori care se luptă să cumpere aceste terenuri. Cetăţenii care lucrează pământ în arendă sunt proprietari de suprafeţe mici, au un hectar şi jumătate – două şi, de obicei, îşi vând terenurile atunci când au un necaz, un deces, o boală. Cei care le cumpără sunt investitori care s-au dezvoltat şi cu ajutorul fondurilor europene şi care au ajuns să deţină şi 2.000 de hectare de teren“, a mai spus Fibia Florescu.

Lipsa unui sistem de irigaţii este una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă fermierii. Deşi în zonă există un canal de irigaţii, de aproape trei decenii nu a mai curs nici o picătură de apă pe acest canal. Acest lucru face ca, în ciuda tehnologiilor folosite şi a tratamentelor aplicate, recoltele să fie uneori compromise din cauza secetei.

„Muncim pământul, investim, dar lipsa irigaţiilor este o problemă foarte gravă. Suntem la 1,5 km de Dunăre şi totuşi nu se poate iriga. Nu s-au dat bani, fonduri nu au fost, nu ştiu cine nu a intervenit acolo unde trebuia ca aceste canale de irigaţii – care sunt de peste 30 de ani aici şi care înainte de 1989 mergeau – să funcţioneze şi să putem folosi apa“, a mai spus Fibia Florescu.

La Cetate, ca la mare

Poziţionarea lângă Dunăre a comunei Cetate a adus extrem de multe beneficii localităţii de-a lungul timpului. Dacă până în anul 1959 aici era unul dintre cele mai importante centre cerealiere din ţară, acum Cetatea renaşte datorită turismului. Autorităţile au transformat comuna într-un punct de atracţie pentru tineri, dar şi pentru alţi vizitatori. Amenajarea plajei pe timpul verii şi evenimentele culturale care se desfăşoară aici an de an au fost printre cei mai importanţi paşi făcuţi în această direcţie.

„În perioada de vară, amenajăm plaja din localitate, astfel încât, când se ia vacanţa de vară, majoritatea elevilor au unde să se recreeze. Sunt copii pe care părinţii nu au posibilitatea să îi trimită la mare şi pot veni aici să îşi petreacă vacanţa într-un mod plăcut. Sunt, de asemenea, şi oameni care vin şi îşi petrec sejurul aici. Totodată, în Portul Cultural Cetate au loc în fiecare vară spectacole de poezie, în cadrul Festivalului de Muzică şi Poezie, la care participă foarte mulţi actori, dar, în acelaşi timp, vin şi studenţi de la Arte Plastice care lucrează şi sunt evenimente frumoase pentru comună. Şi copiii noştri merg în Portul Cultural atunci când sunt zile de spectacol în care şi participă la Festivalul de Film, Festivalul de Artă Culinară şi Poezie. Având această posibilitate de colaborare cu Mircea Dinescu şi organizând aceste festivaluri anuale, au fost foarte multe personalităţi care au venit aici“, a mai spus Fibia Florescu.

Prin situarea sa la hotarul dintre judeţele Dolj şi Mehedinţi, comuna Cetate este puntea de legătură spre zone turistice deja intrate în circuitul naţional – Drobeta Turnu Severin, Orşova, Băile Herculane.

sursa:gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.